jpekker

Schandaalfilm Welcome to New York nu ook in Nederland op VOD beschikbaar

welcome

Er was reikhalzend naar uitgekeken, naar Abel Ferrara’s schandaalfilm Welcome to New York. Op het afgelopen filmfestival van Cannes ging-ie in wereldpremière. Niet in Grand Théâtre Lumière, maar in een lawaaiige, slecht verduisterde strandtent met verschrikkelijke stoelen; de film was op het laatste moment toch gepasseerd voor de officiële selectie. Welcome to New York werd ook niet in de reguliere bioscopen uitgebracht; tegelijk met de première werd-ie gelanceerd op sites als TF1 en iTunes. Vanaf deze week is Welcome to New York ook in Nederland op VOD beschikbaar, onder meer bij The Entertainment Group, Ziggo en UPC.

Welcome to New York (ondertitel: ‘Do you know who I am?’) is een curieus geval. De film begint met de mededeling dat-ie slechts is geïnspireerd op ware gebeurtenissen; vervolgens krijgt DSK hoog bezoek op kantoor en biedt zijn bloedmooie persoonlijke assistente de goede man een blowjob aan. Als die het aanbod beleefd afslaat, ontfermt ze zich maar over DSK zelf. Die lust er wél pap van.

welcome-to-new-york-dabel-ferrara-dapres-dsk-en-vod-exclusivement-le-17-mai_050203

Als hij niet veel later is ingecheckt in een hotel in New York – hij heet overigens Devereaux, niet DSK – wordt hij opgewacht door drie blonde, rondborstige call girls, die hij een voor een uitwoont. De eerste met zijn jas nog aan. Direct daarna stappen er twee Oostblok-hoeren zijn kamer binnen en begint een nieuw bacchanaal. Bij het krieken van de dag valt Devereaux in slaap. En juist dan komt het niet al te mooie, gezette, donkere kamermeisje binnenlopen.

Wat volgt is een kruising tussen een rechtbankdrama en scènes uit een huwelijk, met een verschrikkelijke Jacqueline Bisset als DSK’s echtgenote Anne Sinclair. DSK/ Devereaux wordt door Gérard Depardieu neergezet als een oerdomme idioot, die er ook niks aan kan doen dat hij is hoe hij is. Een man heeft nu eenmaal zijn behoeften.

388cf959a0bb04d229f84eb434d397385336848bb3300

Op de aansluitende persconferentie noemde regisseur Abel Ferrara Welcome to New York een Shakespeariaans drama. Depardieu zei zijn personage te verachten maar merkte daarbij op dat er in ons allen een monster schuilt, Bisset hield een minuten durende, onnavolgbare verhandeling over haar rol en de liefde tussen Sinclair en Strauss-Kahn. De producent meldde dat hij geen reactie van DSK had ontvangen (“waarschijnlijk heeft hij de film vanavond online gekeken voor 7 euro”) en dat hij niet bang is voor rechtszaken: iedere scène is met advocaten doorgenomen.

DSK-cannes_scalewidth_961

Nog tijdens het festival meldden diverse media dat Dominique Strauss Kahn toch een rechtszaak overweegt. Volgens zijn advocaat is DSK ‘heartbroken and terrified’ door de film die hij nog niet heeft gezien en ook niet zal gaan zien. Ferrara toonde zich niet onder de indruk: “Ik ben een kunstenaar. Ik heb vrijheid van meningsuiting. Ik kom uit Amerika, het land van de vrijheid en het thuis van de dapperen”.