jpekker

Wat is de wat! Maar waarom?

Wat is de wat van Dave Eggers is verkozen tot Het Mooiste Boekomslag van 2009. Het omslag, met een bloedrode voetafdruk in de vorm van Afrika, is ontworpen door Dog and Pony. Het winnende ontwerpbureau kreeg een bokaal, de winnende uitgever Lebowski Publishers een wisselbeker. De verkiezing, die voor de negende keer plaatsvond, is een initiatief van Boekblad en Stichting De Best Verzorgde Boeken. De uitreiking was donderdag bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Het ontwerp van Dog and Pony siert de midprice-versie van Dave Eggers’ autobiografie van de Afrikaanse jongeman Valentino Achak Deng; de eerste drukken hebben een roestbruine foto van een rennende jongen op het omslag. Beide versies worden ontsierd door hetzelfde, enorme citaat van Khaled Hosseini, de auteur van De vliegeraar.

Voor de prijs waren twaalf boekomslagen genomineerd door een jury bestaand uit zeven boekverkopers. Daarbij zaten de covers van Herman Kochs Het diner, Paul Austers Onzichtbaar en Rob Wijnbergs Nietzsche & Kant lezen de krant, die net als de winnende boekcover ontworpen door het Amsterdamse ontwerpbureau Dog and Pony, bestaand uit Bart Heideman, Pol van Haren en Robert Adriaansen.

Bij het nomineren hield de jury met de effectiviteit van de cover: ‘brengt het omslag het boek naar het publiek’, en reageert de koper op de voorkant van het boek. Maar hoe die boekverkopers dat precies meten, dat vertelt het persbericht niet…