jpekker

Wat doet die man daar?

– Is-ie echt?
– Hij is gewoon nep!
– Hij lijkt echt hoor…
– Waarom staat die neppe meneer daar?
– Hoe heet hij?
– Waarom is hij hier neergezet?
– Een normaal persoon zou nooit zo lang stil blijven staan, alleen van die levende standbeelden.
– Beweegt-ie?
– Hij heb zijn ogen dicht!
– Het zal wel een reclamestunt wezen.

Binnen een paar minuten ving ik bovenstaande vragen en reacties op bij het wassen beeld Tank Man in Hoog Catharijne. Het is een levensgrote replica van de man die in 1989 in China een colonne tanks tegenhield, gemaakt door de Spaanse beeldhouwer, video- en installatiekunstenaar Fernando Sánchez Castillo. En het staat midden tussen het winkelend publiek, als onderdeel van de geweldige expositie Call of the Mall, een internationale kunstmanifestatie met werk van meer dan 25 kunstenaars uit binnen- en buitenland, die markeert dat het winkelcentrum 40 jaar bestaat.

Veel werken zijn goed, van Pilvi Takala bijvoorbeeld, en van Maze de Boer, Christian Jankowski, Robbie Cornelissen, Gabriel Lester en Wilfredo Prieto, maar Tank Man werkt het beste. Misschien ook wel omdat mensen nauwelijks in de gaten hebben dat het kunst. Toen hij net in Hoog Catharijne was neergezet, wilde iedereen hem aanraken. Dezelfde dag nog stond hij weer veilig opgeborgen in een magazijn en werden er plannen gemaakt om Tank Man in een glazen vitrinekast te zetten. Nu staat hij tussen een soort rode loper-afrastering. Alleen van donderdag tot en met zondag, en niet eens de hele dag. Met een bewaker erbij.

Maar zodra Tank Man er staat, drommen er mensen om hem heen, wat als vanzelf tot discussies leidt. Als iemand het wil horen, leggen de bewakers uit dat Tank Man symbool staat voor de dappere eenling die zich verzet tegen de macht van een systeem waarin de menselijke maat verloren dreigt te gaan.

De bewakers vertellen weer niet, althans niet de keren dat ik er was, dat het winkelpubliek in de voetsporen van Tank Man kan treden. Volgens de website kunstinhetstationsgebied is Fernando Sánchez Castillo op zoek naar iemand met een bijzonder verhaal, die op zijn/haar eigen wijze de moed heeft getoond om in een moeilijke situatie te gaan staan voor een wereld waarin ieder individu vrijuit kan spreken en wordt gehoord. Afhankelijk van de inzendingen kiest de kunstenaar één persoon en maakt hij een levensecht model van het gezicht. De nieuwe versie van Tank Man zal in de laatste weken van Call of the Mall worden getoond. Foto’s en motivaties kunnen t/m 14 augustus worden ingestuurd onder vermelding van ‘Open Call Tank Man’.

Best benieuwd wie zich aan de anonieme – dode – Chinese held durft te spiegelen…