jpekker

Waarom ging Martha keer op keer uit de kleren voor haar obsessieve man Henry?

MW_03

Het is een mooie, subtiele vondst: aan de binnenzijde van de flap aan het bijna geheel witte omslag van Taking Off zit een kleurenfoto verstopt. Erop staat een vrouw met roodbruin haar die haar rode duster open laat vallen, waardoor haar borsten zichtbaar worden.

Ze is van middelbare leeftijd, misschien nog wel wat ouder. En ze kijkt een beetje stuurs, verstoord, en niet in de camera. Op het titelblad ernaast staat ‘In dedication to Martha. For her courage’ (Opgedragen aan Martha. Vanwege haar moed).

Mariken Wessels studeerde aan de Theaterschool en de Rietveld Academie, en maakte daarna furore met fotoboeken, boordevol gevonden en gekregen foto’s uit persoonlijke archieven. Met andermans foto’s dus, die vaak een onthullend inkijkje bieden in het leven van de hoofdpersonen. Althans, zo lijkt het. Wessels projecteert haar eigen leven en herinneringen op de foto’s van anderen, gaat er een dialoog mee aan, en vertelt op die manier een nieuw, eigen verhaal.

MW_01

Het bronmateriaal voor haar nieuwste kunstenaarsboek Taking Off, Henry my neighbor – in totaal liet Henry om en nabij de 5500 foto’s na van zijn vrouw en muze Martha, 50 collages en 17 kleifiguren van vrouwfiguren – is afkomstig uit een privé-archief in de Verenigde Staten.

Wessels maakte er een virtuoos boek van over schaamte en schuld; privacy, exhibitionisme en voyeurisme; en over publiek en privé. Tijdens het bladeren slaat je fantasie direct op hol: waarom kijkt Martha zoals ze kijkt? Waarom ging Martha, ver voor YouTube en internet, eigenlijk keer op keer uit de kleren voor haar obsessieve man Henry?

Taking Off, Henry my neighbor van Mariken Wessels. Uitgeverij Idea Books. ISBN 9789490800345, 55 euro. Er is ook een speciale editie in een handgemaakte en bezeefdrukte doos met een verborgen lade, met een collage uit het boek, 2 prints en verschillende briefjes en andere persoonlijke fragmenten (oplage 25; 450 euro).