jpekker

Voor en na het meesterwerk van Harald Vlugt en Joost Zwagerman: een hinkstapsprong achteruit, geblinddoekt

dumas_dsc_0163_klein-large

“Een hinkstapsprong achteruit, op je knieën, maar dan geblinddoekt,” noemt kunstenaar Harald Vlugt het project Voor en na het meesterwerk. “Het is een beetje veel van het goede.”

Vlugt maakte negen collages naar negen gedichten die zijn vriend Joost Zwagerman maakte op basis van negen iconische kunstwerken van Gerhard Richter, Marlène Dumas, Roy Lichtenstein, Neo Rausch, Edward Hopper, Giorgio Morandi, Willem de Kooning, Gerrit Berckheyde en Yves Klein en Hokusai. Of preciezer: die Zwagerman maakte nadat hij over de schouder van zijn geliefde meekeek terwijl zij naar die negen iconische kunstwerken keek.

Vlugt las de gedichten een keer of acht. En daarna nog een keer. Vervolgens legde hij ze terzijde en maakte hij negen autonome kunstwerken, die zowel speels zijn als ziekelijk ambachtelijk; ogenschijnlijk simpel én gelaagd en gecompliceerd.

Dit weekeinde nog te zien in galerie Vous etes ici, bij de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Bij de expositie is een speciale editie verschenen bij 99 uitgevers, Voor en na het meesterwerk, bestaande uit een publicatie (met alle gedichten en collages) én een multiple van Vlugt.

Opmaak 1