jpekker

Interlandvoetbal in de marge

Next-Goal-Wins_web_2

Op 30 juni 2002, de dag dat in Japan de WK-finale tussen Duitsland en Brazilië werd gespeeld, lieten Johan Kramer en Matthijs de Jongh de twee slechtste nationale elftallen van de wereld tegen elkaar spelen. Dat waren destijds Montserrat, een door vulkaanuitbarstingen geteisterd eilandje in de Caraïben (203e op de FIFA-ranglijst met 9 punten), en Bhutan, het boeddhistische koninkrijk in de Himalaya (202e met 13 punten).

The Other Final is het enthousiasmerende verslag van het evenement in de Bhutaanse hoofdstad Thimphu, dat tegenwicht moest bieden aan het commerciële circus rond de échte finale. De president van de voetbalbond van Bhutan zegt erin dat hij vrede en harmonie oneindig veel belangrijker vindt dan winnen. Na afloop van de wedstrijd delen de aanvoerders één beker: de doormidden gezaagde ‘Other Cup’.

Het kan altijd slechter, zo blijkt.

Op 11 april 2001 verloor Amerikaans-Samoa (een overzees territorium van de Verenigde Staten in de Zuidelijke Grote Oceaan) de kwalificatie-interland tegen Australië met 31-0. Het was de grootste uitslag die ooit op de borden verscheen in een wedstrijd tussen twee bij de FIFA aangesloten landen, en kreeg dan ook een plek in het Guinness Book of Records.

Ruim tien jaar later – Amerikaans-Samoa heeft nog steeds geen enkele interland gewonnen en staat nog altijd op de laatste plaats van de FIFA-wereldranglijst – wordt Thomas Rongen ingevlogen, een Nederlands-Amerikaanse coach die nog met Johan Cruijff, Guus Hiddink en George Best heeft gespeeld. En volgen de Britse regisseurs Mike Brett and Steve Jamison de rouwdouwer, die de kneepjes van het trainersvak afkeek van Rinus Michels, en zijn veredelde campingelftal in de aanloop naar een kwalificatiewedstrijd voor de South Pacific Games.

In de aftiteling van hun fijne feelgood documentaire Next Goal Wins wordt gemeld dat Amerikaans-Samoa naar de 186e positie is gestegen op de FIFA-ranglijst. Inmiddels staat het weer op de 203e plek, net boven Andorra, Eritrea, Somalië, Djibouti, Cook Islands, en hekkensluiter Anguilla (een eiland in de Caribische Zee dat behoort tot de Kleine Antillen en deel uitmaakt van de Britse overzeese gebieden).

Next Goal Wins van Mike Brett and Steve Jamison draait nu in de Nederlandse bioscopen.