jpekker

Videokunstwerken op basis van de beelden en beeldtaal van Hollywood

finalcut

De vermakelijke compilatiefilm Final Cut: Ladies and Gentlemen van de Hongaarse regisseur György Pálfi (Hukkle, Taxidermia) is vrijdag 6 en donderdag 12 juni om 21.15 te zien in Filmhuis Den Haag. Pálfi maakte de film, bestaande uit plusminus 450 fragmenten uit andere films, van Avatar tot The Wizard of Oz, toen hij geen subsidie kreeg voor een ‘echte’ nieuwe film. Hij noemt Final Cut zelf ‘de ultieme film over de ultieme man en vrouw’.

Naar aanleiding van de vertoning van Final Cut zijn er in de Studio t/m 18 juli zes videokunstwerken te zien die gebruikmaken van de beelden en de beeldtaal van Hollywood. Door de (her)montage zijn nieuwe werken ontstaan; het draait om de combinaties van beelden en de kracht van de suggestie.

Laura_(Otto_Preminger,_1944)

The Dark Galleries van de Belg Nicolas Provost is een fascinerende montage van film noir-scènes, met een aantal markante portretten als leidraad.

Voor Stardust registeerde Provost het dagelijkse leven in Las Vegas met een verborgen HD-camera, en monteerde hij die beelden vervolgens volgens de codes van Hollywood in een fictief misdaadverhaal. Met verrassende optredens van Hollywood sterren als Jon Voigt, Dennis Hopper en Jack Nicholson.

The Addiction Trilogy is een experimenteel found footage-project waarin Harald Schleicher ingaat op de verbeelding van verslaving in film. In Play van Matthias Müller en Christoph Girardet draait het om het publiek dat naar film kijkt.

untitledrambo

Voor untitled (Rambo) transformeerde Rä di Martino de snoeiharde actiefilm Rambo tot een klassieke zwijgende film, inclusief pianomuziek, tussentitels en een getroebleerde held die probeert het goede te doen en alle volgende oorlogen te stoppen.

In The Ghost of Happiness van Max Philipp Schmid, tenslotte, oefenen een man en een vrouw op hun omhelzing, waarbij de gepassioneerde stijl van de Hollywood-musical als voorbeeld dient.

De korte films in de Studio van Filmhuis Den Haag zijn doorlopend te zien en vrij toegankelijk t/m 18 juli.