jpekker

Van LEGO kun je alles maken. Oók de zweefgoal van Robin van Persie

Van Persie wedstrijdbeeld

Nadat hij met een formidabele zweefduik, volledig tegen de verhoudingen in, Nederland op gelijke hoogte had gebracht met Spanje verschenen er direct tal van Photoshop-hoogstandjes op internet: Van Persie die naast het Jezusbeeld in Rio vliegt, Van Persie die samen met Peter Pan het luchtruim zoekt.

PeterPan(FORMATTED)

robin-van-persie-goal-photoshop-31

De goal vormde de inspiratiebron voor nog veel meer kunstzinnigs. Kunstenaar Bob van Persie vereeuwigde de vliegende kopgoal van zijn zoon Robin in een werk, dat op verzoek van Telesport werd geveild voor een goed doel.

Van Persie favela

Van-the-man-low-res

In de favela’s in Rio werd een fraaie muurschildering aangebracht. De Braziliaanse straatkunstenaar Cranio leefde zich uit op een muur in Oost-Londen (die werd beklad door anti-FIFA-demonstranten).

Stabilo_Van_Persie_900_450_90_s_c1_smart_scale

munt van-persie

Het bureau Yune Social maakte in opdracht van het pennenmerk Stabilo een video van een prachtig flipboekje met de goal. De Koninklijke Nederlandse Munt zette de zweefduik op de WK Oranjepenning 2014 (alle 6000 exemplaren waren in een mum van tijd verkocht).

lego

En nu – het kon niet uitblijven, met LEGO kun je immers álles bouwen – is de goal nagebouwd in LEGO, samen met de doelpunten van de Colombiaan James Rodríguez en de Ierse Stephanie Roche, die ook zijn genomineerd voor de Puskás Award. De winnaar wordt 12 januari bekendgemaakt in Zurich (Er kan nog worden gestemd, maar hoe weet ik niet). Het doelpunt werd al verkozen tot het Nederlandse Sportmoment van het Jaar 2014. Van Persie kreeg de Sport in Beeld Prijs uitgereikt tijdens het Sportgala van NOC*NSF.