jpekker

Unieke elegantie

Roodharig en rijzig, dat is Nicole Kidman; een voormalige kindvrouwtje dat eind vorig jaar voor de vierde keer moeder is geworden. Vanaf deze week is ze te zien in twee nieuwe films: in de barre romkom Just Go with It naast Adam Sandler en Jennifer Aniston, in het fraaie, zelf geproduceerde relatiedrama Rabbit Hole speelt ze een vrouw die het verlies van haar 8-jarige zoontje moet zien te verwerken. Ze verdiende er een Oscarnominatie mee, haar derde. Het CV van een schuchtere superster.

1983 Bush Christmas
Nicole Kidman is van origine Amerikaanse – ze werd 20 juni 1967 geboren in Honolulu, Hawaii. Maar ze heeft ook de Australische nationaliteit; vlak na haar geboorte verhuisden de Kidmans naar Sidney, voor het werk van haar vader, een docent biochemie die onderzoek deed naar de gevolgen van borstkanker. Haar moeder, overigens, is een feministe die Nicole verbood met Barbies te spelen en haar meesleepte naar modern ballet zodat ze naakte mannen kon zien.

Van kleins af aan deed de lange, roodharige slungel aan dans, ballet en mime. Gecast als lam in het Kerstspel was ze zo jaloers op alle aandacht voor het kindeke Jezus dat ze, anders dan het script voorschreef, herhaaldelijk begon te blaten. Op haar veertiende speelde ze voor het eerst in een televisiefilm, de blijmoedige kerstfilm Bush Christmas. In 1982 werd ze door het Australische tv-publiek verkozen tot “actrice van het jaar”.

1990 Days of Thunder
Toen Tom Cruise aandrong op haar casting in de racefilm Days of Thunder had hij Kidman alleen gezien in Dead Calm; Kidman kende het tieneridool Cruise alleen van naam. Op de set sloeg de vlam in de pan, en het huwelijk van Cruise met de tien jaar oudere Mimi Rogers lag aan diggelen. In het geheim, overigens. Toen Cruise een jaar later aan Ron Howard Kidman als tegenspeelster voorstelde in het historische drama Far en Away had de regisseur geen idee dat de twee een relatie hadden. Negen jaar later speelden Cruise en Kidman een yuppenkoppel in Stanley Kubricks Eyes Wide Shut. Volgens hardnekkige geruchten moest er een sekstherapeut aan te pas komen om de liefdesscènes geloofwaardig op film te krijgen.

1996 The Portrait of a Lady
De Nieuw-Zeelandse Jane Campion wilde Kidman al hebben in A Girl’s Own Story, haar afstudeerfilm aan de Australische filmacademie. Haar ouders spraken echter een veto uit: Nicole moest studeren. Het kwam alsnog tot een samenwerking met Portrait of a Lady – Kidman speelde de trotse Henry James-heldin Isabel Archer tegen een minimumtarief. “Met een man die 12 miljoen per film verdient, kan ik me dat wel veroorloven”, zei Kidman. Een groot succes werd het niet: de tendens in de kritiek was dat de bleke Kidman nét iets minder catastrofaal was dan haar tegenspeler John Malkovich. Desalniettemin werkte ze daarna met Campion jaren aan In the Cut. Het werd haar productiedebuut, maar de rol die ze voor zichzelf had gereserveerd, liet ze aan Meg Ryan; Kidman lag in scheiding met Tom Cruise en wilde meer tijd doorbrengen met haar kinderen.

1998 The Blue Room
Nadat ze twee jaar met manlief Cruise aan Stanley Kubricks zwanenzang (en vrije adaptatie van Arthur Schnitzler’s Traumnovelle) Eyes Wide Shut had gewerkt, dook Kidman plotseling op in The Blue Room, een moderne adaptatie van Arthur Schnitzler’s klassieke tekst Reigen door David Hare en Sam Mendes. Kidman speelt vijf verschillende personages en heeft tien liefdesscènes. Daarin was ze een seconde of twintig (zo goed als) naakt te zien, op aanraakafstand van het publiek (Het stuk stond eerst op West End, daarna op Broadway). “Pure theatrical Viagra”, schreef een theatercriticus. Eind vorig jaar verschenen er berichten over Kidmans terugkeer op het toneel, in Tennessee Williams’ Sweet Bird of Youth.

2001 Somethin’ Stupid
In 2001 nam Robbie Williams Somethin’ Stupid op met Nicole Kidman, een liedje van C. Carson Parks uit 1966, dat bekend is geworden in de uitvoering van de Frank en Nancy Sinatra. Het nummer verscheen op Williams album Swing When You’re Winning, de single haalde eind van het jaar de top van de UK Singles Chart. Kidman is ook te horen in de animatiefilm Happy Feet; samen met Hugh Jackman zingt ze een mix van Kiss en Heartbreak Hotel. En ook in de musical Nine zingt ze, The Unusual Way. “I Have A Complicated Relationship With Singing. I’m Too Shy”, zei ze naar aanleiding van die film.

2003 Oscar voor The Hours
Een jaar eerder was ze ook al genomineerd in de categorie “beste vrouwelijke hoofdrol”, voor haar rol in Baz Luhrmanns uitbundige musical Moulin rouge! (de Oscar ging naar Halle Berry), maar in februari 2003 was het wel raak. Kidman kreeg het felbegeerde beeldje voor The Hours, Stephen Daldry’s verfilming van de gelijknamige, met de Pulitzer Prijs bekroonde roman van Michael Cunningham. Kort daarvoor had ze op het festival van Berlijn ook al de Zilveren Beer gewonnen, samen met Meryl Streep en Julianne Moore. Kidman speelt de schrijfster Virginia Woolf, met een valse neus en een pruik van stroachtig haar. Ook leerde de linkshandige Kidman zichzelf met haar rechterhand schrijven. “A performance of astounding bravery” vond The New York Times terecht.

2003 Chanel-gezicht
Eind 2003 werd Kidman door Chanel ingehuurd als het gezicht van de nieuwe Chanel No. 5 campagne. Volgens een woordvoerder van het Franse mode- en parfumhuis vertegenwoordigde Kidman, die in de voetsporen trad van actrices als Catherine Deneuve, Ali MacGraw, Candice Bergen en Carole Bouquet, “een unieke mate van elegantie” en stond ze voor “de spirit en moderniteit van Chanel”. Baz Luhrman werd gevraagd een reclamefilm te regisseren. Het peperdure filmpje duurt krap 2 minuten, de aftiteling een minuut. Met haar honorarium verdiende Kidman een plek in het Guinness Book of Records. In 2009 werd ze weer bedankt voor haar diensten: de Française Audrey Tautou volgde haar op.

2006 Nieuwe liefde: Keith Urban
Juni 2006 trouwde Kidman met countryzanger Keith Urban. Op de trouwerij, even buiten Sydney, waren vrienden als Naomi Watts, Russell Crowe, Baz Luhrmann en Hugh Jackman, en natuurlijk Kidmans geadopteerde kinderen uit haar huwelijk met Tom Cruise: Isabella en Conor. Als huwelijkspresentje kreeg ze van Urban een eerste druk van Emily Bronte’s Wuthering Heights.

In juli 2008 kregen Kidman en Urban (“Australia’s hottest celebrity couple”, aldus de Australische pers) samen een kind: Sunday Rose. Eind vorig jaar werd Kidman voor de vierde keer moeder. Via een omweg: de bevruchte eicel was uitgebroed door een draagmoeder. “Ons gezin is bijzonder gelukkig en erkentelijk dat het de kleine Faith Margaret mag verwelkomen” liet Kidman in een communiqué weten. “We kunnen met geen woorden beschrijven hoe groot onze dankbaarheid is jegens alle mensen die ons de afgelopen maanden hebben gesteund, in het bijzonder onze draagmoeder.”

(Dit stuk is eerder verschenen in Hollands Diep)