jpekker

Tweede editie Parool Film Fest opent met Borg/McEnroe

borgvsmcenroe

Borg/McEnroe van de Deense regisseur Janus Metz Pedersen opent op woensdag 4 oktober de tweede editie van het Parool Film Fest (PAFF). De film beleeft hiermee zijn exclusieve Nederlandse première in de FilmHallen.

Borg/McEnroe laat zien hoe een van ’s werelds grootste tennisiconen Björn Borg en zijn rivaal John McEnroe zich voorbereiden op hun legendarische Wimbledonfinale in 1980. De finale – de apotheose van de film – werd destijds omschreven als ‘when ice met fire.’

Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van Het Parool: “Na Tonio is het opnieuw gelukt om ons festival te openen met een bijzondere film. Sportfilms zijn een fascinerend genre. Niet alleen omdat ze inzicht bieden in wat er in het hoofd van topsporters omgaat, maar ze vertellen ons ook veel over strijd voeren, mentale weerbaarheid en grenzen verleggen.”

Borg/McEnroe draait in zijn geheel om de Wimbledon-finale van 1980, hét tennisduel van het jaar. De Zweed Björn Borg, nummer één op de wereldranglijst, gaat het duel aan met het Amerikaanse talent John McEnroe. De ingetogen en vriendelijke Borg wordt door de tenniswereld op handen gedragen. De excentrieke McEnroe staat vooral bekend om zijn temperament. Tijdens de voorbereidingen op de grote finale neemt de rivaliteit toe en lopen de spanningen tussen de twee toptennissers hoog op. De hele wereld kijkt mee terwijl  Borg en McEnroe een finale spelen die de tenniswereld voorgoed zal veranderen.

Borg wordt gespeeld door de Zweedse acteur van IJslandse afkomst Sverrir Gudnason (in Nederland vooral bekend door de televisieserie Wallander), McEnroe door de Amerikaanse superster en notoire dwarsligger Shia LaBoeuf (American honey, Transformers, Nymphomaniac). Borgs zoon Leo speelt de jonge Borg, Stellan Skarsgård is Borgs coach Lennart Bergelin. Fijne bijrollen zijn er voor Robert Emms (Vitas Gerulaitis), Tom Datnow (Jimmy Connors), Val Jobara (Ille Nastase) en Lucy Ter-Berg (Bianca Jagger).

De tweede editie van PAFF vindt plaats van woensdag 4 tot en met zondag 8 oktober 2017. Het festival wordt georganiseerd door Het Parool, De FilmHallen en distributeur September Film. Tijdens het festival kan het publiek vijf dagen genieten van de nieuwste kwaliteitsfilms uit binnen- en buitenland. Hiermee presenteert het festival zich als open podium voor auteursfilms; films waarin de hand van de regisseur duidelijk zichtbaar is. Behalve de vertoning van nieuwe films biedt PAFF een randprogramma met talkshows, lezingen en muziek. Meer titels worden eind augustus bekendgemaakt.