jpekker

Twee kunnen meer dan één

20131030TypeA 002

De film is uitgevonden door de broers Auguste en Louis Lumière, de beste popsongs zijn geschreven door het duo Lennon-McCartney, Apple is opgericht door Steve Jobs en Steve Wozniak, en Nederlands’ meest succesvolle modeduo heet Viktor & Rolf.

In de beeldende kunst overheerst echter nog steeds het cliché van het artistieke genie dat solistisch te werk gaat, stelt curator Jelle Piersma. Maar ook steeds meer beeldend kunstenaars kiezen voor samen in plaats van solo, zo laat zijn tentoonstelling ART DUO | DUO ART in Nieuw Dakota zien. Zo overtuigend, trouwens, dat je je bijna gaat afvragen waar het cliché op gestoeld is.

Twee kunnen niet alleen meer dan één, ze kunnen ook dingen die in je eentje helemaal niet mogelijk zijn, toont het schrandere, grappige werk Stand: Weight van Type A, een samenwerkingsverband tussen de Amerikaanse conceptuele kunstenaars Andrew Bordwin en Adam Ames. Het is een gefotografeerd verslag van performance, waarin Bordwin en Ames op een provisorische weegschaal staand de competitie én samenwerking tussen mannen onderzoeken.

Op de eerste foto slaat de weegschaal duidelijk door naar de boomlange Bordwin, die is getraind in de Japanse krijgskunst Aikido; op de middelste foto draagt de kleine Ames een stapeltje bakstenen met alle gevolgen van dien; er is evenwicht. Op de rechter foto slaat de balans door naar Ames, die nu twee keer zo veel stenen tilt. “Toen we Stand maakten, realiseerden we ons dat de verschillen tussen ons de sleutel vormen” stelt Ames.

Piersma selecteerde verder (oude en nieuwe) installaties, beelden, schilderijen, foto’s en video’s van Nederlandse en internationale kunstenaarsduo’s als Gilbert & George, de Chapman Brothers, Fischli/Weiss, Miktor & Molf en Driessens & Verstappen, waarbij het telkens de vraag is waarin ze elkaar aanvullen, waar het wringt en wat de co-creatie concreet oplevert.

Werk van Driessens & Verstappen is gelijktijdig te zien bij de buren van Vous êtes ici; iets verderop, in het filmmuseum EYE is fraai werk te zien van de eeneiige, onmogelijk van elkaar te onderscheiden tweeling Stephen en Timothy Quay.

ART DUO | DUO ART. T/m 26/1 in het platform voor hedendaagse kunst Nieuw Dakota, Ms. Van Riemsdijkweg 41b Noord.