jpekker

Tragisch verkeersongeluk of brute moord?

De Chinese conceptueel kunstenaar, politiek activist, filosoof, architect, fotograaf en filmmaker Ai Weiwei maakt deel uit van de Tiger-jury van het IFFR. Omdat hij het land niet uit mag, doet hij dat vanuit zijn huis in Beijing; het festival heeft hem een stapeltje dvd’s gestuurd; er wordt overlegd via skype.

In Rotterdam is ook een nieuwe, uiterst kritische documentaire te zien van de Ai Weiwei Studio. Op 27 december 2010 kwam het dorpshoofd Qian Yunhui om bij een verkeersongeluk in Yueqing, in het oosten van China: hij werd vermorzeld onder het linker voorwiel van een enorme rode vrachtwagen. Dat was althans de lezing van de Chinese autoriteiten, al snel werd de trucker veroordeeld. Maar al even snel rees er twijfel; volgens zijn familie en vele dorpsgenoten was er sprake van moord. Het protest nam al snel toe, vooral online, waar ook gruwelijke foto’s verschenen van het geplette lichaam van Qian Yunhui.

Ai Weiwei Studio, de productiemaatschappij van ’s werelds vermaardste luis in de pels Ai Weiwei, dook ook in de zaak. In de grondige documentaire Ping’an Yueqing verschijnen doodsbange dorpsgenoten voor de camera en wordt het ongeluk gereconstrueerd. Gaandeweg wordt en duidelijk dat Qian Yunhui een lastpak was voor de autoriteiten, en dat het ‘Qian Yunhui-incident’ niet op zichzelf staat. Ook in de andere gevallen staat de politie lijnrecht tegenover het volk; tragisch verkeersongeluk of brute moord?

De vertoningstijden van Ping’an Yueqing zijn te vinden op de site van het IFFR.