jpekker

Tragedie gevat in bijzondere mix van animatiestijlen

In 2007 werd Claudiu Daniel Crulic, een arme, zwervende Roemeense dertiger, in de Poolse stad Krakau gearresteerd omdat hij de portemonnee van een Poolse rechter zou hebben gestolen. De al eerder van diefstal beschuldigde Crulic wil het ‘misverstand’, zoals hij het zelf noemt, uit de wereld hebben, maar er wordt niet naar hem geluisterd. In de gevangenis bekommert niemand zich om zijn lot en Crulic gaat in hongerstaking. Het wordt zijn dood. Het ‘incident’ leidde begin 2008 tot een politieke rel tussen Polen en Roemenië.

De Roemeense regisseur Anca Damian boekstaafde Crulics tragische, zeg maar gerust Kafkaëske geschiedenis in een sprankelende, dik uur durende animatiefilm. Geen gelikte 3D-computeranimatie, maar een bijzondere mix van stijlen, zoals stop motion, cut-out animatie en collages. Ook zijn er foto’s van Crulic gebruikt en bewerkt. Als uitgangspunt dienen de minutieuze aantekeningen die Crulic maakte tijdens zijn gevangenschap.

De licht-ironische (Bulgaarse) monologue intérieur vanaf gene zijde, ingesproken door de Roemeense acteur Vlad Ivanov, onderstreept het subjectieve karakter. De Engelse voice-over (Jamie Sives) is dan weer quasi-objectief, en ook de selectie van nieuwsbeelden die tijdens de aftiteling is te zien, is even duidelijk als pijnlijk. “Hoewel ik technisch gezien niet verantwoordelijk kan worden gehouden, hebben we het hier wel over het leven van een mens,” zegt de Roemeense Minister van Buitenlandse Zaken Adrian Cioroianu als hij zijn aftreden bekend maakt.

Crulic: The Path to Beyond ( Crulic – drumul spre dincolo) werd meermaals bekroond, onder meer in Locarno en op het prestigieuze animatiefestival van Annecy, en is onderdeel van EYE’s Previously Unreleased-programma.