jpekker

Tilva Roš winnaar Matad’Or op het Noordelijk Film Festival

De Servische film Tilva Roš is de winnaar van de Interregio Competitie van het 32ste Noordelijk Film Festival. De vijfkoppige jury – Christine Dollhofer, Lucie Kalmar, Jaana Puskala, Razvan Radulescu en ikzelf – roemt de film om zijn ‘contagious energy, its subtle manner of sharing with us the secret codes of friendship and its characters that are both true to life and larger than life’.

Er dongen acht films mee naar de Matad’Or, bestaand uit 10 duizend euro (ter beschikking is gesteld door de Provinsje Fryslân) en een beeldje van een rijzende ster.

Tilva Roš is het speelfilmdebuut van de Serviër van Nikola Lezaic, over de vriendschap en rivaliteit onder een groep skaters. De film werd eerder al bekroond in Sarajevo, en werd zondagavond ook in Estoril in Portugal tot beste film verkozen. Het IFFR vertoonde de film, die werd gemaakt met steun van het Rotterdamse Hubert Bals Fonds, dit najaar al eens in de openlucht en is van plan Tilva Roš vóór het komende festival op te nemen in een promotietournee langs de filmhuizen.

Lezaic nam Tilva Roš op in zijn geboorteplaats Bor, een onttakelde industriestad in Servië. Hij liet zich inspireren door de landschapsfoto’s van William Eggleston, films als Gummo, My Own Private Idaho en Thumbsucker, en vooral door de aanstekelijke energie van Skate Team Kolos, een vriendengroep die mijngebouwen gebruikt als skatebaan. De oprichters van Kolos zijn ook de hoofdrolspelers in Tilva Roš, en halen halsbrekende, uiterst pijnlijke, Jackass-achtige capriolen uit.