jpekker

The Sochi Project terechte winnaar Dutch Doc Photo Award 2014

Beach in Adler

Soms doen jury’s gewoon wat ze moeten doen. Zeer terecht is de Dutch Doc Photo Award 2014 dinsdagavond toegekend aan The Sochi Project van fotograaf Rob Hornstra en journalist Arnold van Bruggen. “Deze vijfde winnaar van de grootste prijs voor documentairefotografie is een toonbeeld van de kracht van de combinatie van tekst en fotografie”, meende de jury tijdens de prijsuitreiking in het Tropenmuseum.

“The  Sochi Project is een ambitieuze en moedige poging dieper door te dringen in een omgeving en een onderwerp dan doorgaans mogelijk is”, aldus juryvoorzitter Dirk van Weelden. “De obstakels en tegenwerking die ze ondervonden waren groot, maar desondanks is het een indrukwekkend geheel geworden. Enorm breed van opzet, met een grote hoeveelheid historische en culturele informatie over een onbekend deel van de wereld, dat zelden het nieuws haalt.”

De Dutch Doc Photo Award wordt uitgereikt sinds 2010 en bestaat uit een geldbedrag van 20 duizend euro. De prijs ging eerder naar Jeroen Kramer, Henk Wildschut, Paulien Oltheten en Jacqueline Hassink.

jimmynelson

behalve de Dutch Doc Photo Award werd ook een publieksprijs uitgereikt, de Anna Cornelis Publieksprijs à 5000 euro. Uit 34 projecten kozen de bezoekers van de tentoonstelling voor Before They Pass Awayvan de Britse fotograaf Jimmy Nelson, een (met Nederlandse financiering tot stand gekomen) project dat ik me zelfs toen ik de foto’s zag niet voor de geest kon halen.

Waarschijnlijk over het hoofd gezien, de 34 projecten waren ook niet heel overzichtelijk gepresenteerd, maar afgaand op de website behoorlijk goed…