jpekker

The Sochi Project is overal

RH130319_SP30_Rosa_Khutor_120

“Het verschil tussen slow journalism en gewone journalistiek? Wij preludeerden op de vraag waarom er bommen zouden gaan ontploffen in Sochi. Maar we gaan niet kijken of de zwarte weduwe daadwerkelijk gaat toeslaan.”

In het intieme Torpedo Theater in Amsterdam legde fotograaf Ron Hornstra vorige week nog eens uit wat The Sochi Project precies behelst. Samen met journalist en filmmaker Arnold van Bruggen volgde hij gedurende vijf jaar de ‘extreme make-over’ in de regio aan de Zwarte Zee, waar volgende maand de Olympische Winterspelen plaatsvinden. In 2009 reisden ze voor het eerst samen naar Sotsji, met de trein vanuit Moskou. Het was een tocht van 37 uur. Er stond nog he-le-maal niks. Inmiddels is er meer dan 50 miljard dollar in de spelen gepompt. Volgens sommige bronnen kan het bedrag oplopen naar 60 miljard. De helft daarvan is spoorloos verdwenen.

Ik sprak Hornstra en Van Bruggen beiden al eens eerder voor Het Parool. Van Bruggen verhaalde in het voorjaar van 2013 al over de dreiging van aanslagen tijdens de spelen. “Voor de separatisten in de Kaukasus betekent een aanslag in aanwezigheid van het mediacircus de hoofdprijs. Het is sinister om naar zoiets uit te kijken, want de voortekenen zijn niet goed: tot nu toe is Rusland er nog nooit in geslaagd een aanslag te voorkomen.”

Begin 2010, de winterspelen in Vancouver waren nog bezig, vertelde Hornstra dat Sotsji ’s zomers een ranzig, Benidorm-achtig oord is, en dat er een mooi cultuurhuis staat waar hij balletmeisjes heeft gefotografeerd. Maar verder had de stad hem als fotograaf niet zo veel te bieden. “Ik heb veel meer met het gebied eromheen.”

De gezamenlijk reizen naar het door ‘conflicten’ geteisterde gebied leverden onnoemlijk veel geweldige foto’s op, die nu te zien zijn op twee exposities, die allebei de moeite waard zijn: The Sochi Project in het Fotomuseum Antwerpen (nog tot 2 maart) en Gouden Jaren – Rob Hornstra’s Rusland in Huis Marseille in Amsterdam (t/m 9 maart). Ook is er een kleine expositie in de foyer van het Humanity House in Den Haag en vanaf 19 april is The Sotchi Project te zien in de Noorderlicht Galerie in Groningen

De foto’s zijn ook samengebracht in het schitterende, vuistdikke boek An Atlas of War and Tourism in The Caucasus. Tijdens Art Rotterdam biedt We Like Art! een van Hornstra’s foto’s aan tegen een special tarief.

The Sochi Project is bekroond met de Canon Prijs, een onderdeel van de Zilveren Camera voor vernieuwende fotojournalistiek (ter stimulering van het gebruik van multimedia door fotografen). “Een voorbeeldproject dat voor fotografen en mediamakers van deze tijd tal van lessen bevat: hoe je autonoom urgente verhalen kunt blijven vertellen in deze tijd; hoe belangrijk het is om samen te werken en hierin het vakmanschap van anderen te (h)erkennen en hoe je binnen een grootschalig multimediaal project toch een hele persoonlijke toon kunt blijven voeren”, aldus de jury. In 2011 werd de multifunctionele krant annex tentoonstelling On the Other Side of the Mountains al bekroond met de Canon Prijs.

BelgjfVCEAAaRGU