jpekker

The Beatles op een piratenschip

Boat that Rocked

In The Boat that Rocked schetst Richard Curtis (de bedenker van televisiehits als Blackadder en The Vicar of Dibley, scenarist van de kaskrakende films Four Weddings and a Funeral, Bean, Notting Hill en de Bridget Jones-films en regisseur van Love Actually) een wel zeer blijmoedig beeld van het leven aan boord van een radiopiraat.

De soundtrack zit boordevol popsongs, van onder meer The Who en The Turtles, Leonard Cohen en The Rolling Stones, van Paul Jones en The Hollies. De verschillende posters verwijzen echter naar The Beatles. Op het Nederlandse affiche, gebaseerd op de originele Engelse poster, lopen vier van de bootbewoners over een loopplank van hun piratenschip op een manier die is gekopieerd van de elpeehoes van Abbey Road.

Op het Japanse affiche staan ze op de voorplecht van het schip, precies zo als op de elpeehoes van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Waarom is een raadsel.

De Amerikaanse poster is weer met andere raadselen omgeven: het schip is van vorm veranderd, de horizon is van plak veranderd en er komt een boot aanvaren. Op de loopplank staan zes in plaats van vier personages (in een andere volgorde en iets andere houdingen) en de film heet opeens Pirate Radio.

Ook in dit geval vraag je je af: waarom in hemelsnaam…