jpekker

Survival of the fittest op het schoolplein. En in de echte wereld

Cady woonde twaalf jaar in donker Afrika. Op haar zestiende gaat ze voor het eerst naar een gewone Amerikaanse school, en ontdekt ze dat ‘the survival of the fittest’ niet alleen in de jungle geldt. Een dikke homo en een vreemd gothic-meisje ontfermen zich over de nieuwkomer, maar Cady raakt danig van de kook als ook de zogenaamde ‘plastics’ interesse in haar veinzen – drie manipulatieve fashion victims, die alleen maar praten over jongens, kleren en calorieën. In razend tempo verandert het naïeve meisje zelf ook in een bitch, om na een therapeutische bijeenkomst in de gymzaal weer terug op aarde te belanden. Je moet jezelf blijven, is de les van de highschoolkomedie Mean Girls, die vooral het aanzien waard is door de prettige verschijning van hoofdrolspeelster Lindsay Lohan.

Dat was toen. De carrière van Lohan ging als een komeet. Ze was te zien in Confessions of a Teenage Drama Queen en speelde in Herbie: Fully Loaded (naar verluidt werden haar borsten na protesten van ouders na testscreenings digitaal verkleind). Ze was op dreef in Robert Altman’s zwanenzang A Prairie Home Companion en heeft een klein maar fijn rolletje nog in Bobby.

Maar haar carrière raakte in het slop, en Lohan haalde het nieuws alleen nog maar vanwege drank, drugs en feestjes, rijden onder invloed, astma-aanvallen en anorexia, winkel- en kledingdiefstal, een lesbische relatie en bezoeken aan de Betty Ford-kliniek. Het leven van een kindsterretje valt nog niet mee.

Mean Girls van Mark Waters. Woensdag 30 maart, 22.30, RTL5.