jpekker

Superster Cotillard schittert ook als fabrieksarbeider

Dardenne

“Toen mijn agent vertelde dat de Dardennes me wilden ontmoeten, dacht ik dat het een grap was. Niet dus. En met alle respect voor de regisseurs met wie ik eerder heb gewerkt, deze samenwerking was de beste ervaring uit mijn leven als actrice.”

De Franse megaster Marion Cotillard speelt Sandra in het fraaie, geëngageerde en politieke Deux jours, une nuit van de Waalse broers Jean-Pierre en Luc Dardenne; een arbeidster in een fabriek die zonnepanelen produceert. Het is voor het eerst dat de Dardennes met zo’n grote ster werken (recent onderzoek laat zien dat Cotillard de meest bankable actrice van Frankrijk is; 37 miljoen bioscoopkaartjes in de afgelopen 14 jaar). Doorgaans kiezen de Dardennes onbekende acteurs of amateurs. Met succes trouwens; onder hun hoede kreeg Olivier Gourmet in Cannes de prijs voor beste acteur voor Le fils en werd de volslagen onbekende Émilie Dequenne bekroond voor haar hoofdrol in Rosetta.

In Deux jours, une nuit wordt Sandra kort voor het weekend ontslagen – de economische crisis. Op aandringen van een collega krijgt ze nog een kans: als ze de helft van haar collega’s ervan kan overtuigen af te zien van een bonus van duizend euro kan ze haar baan behouden.

Marion-Cotillard-Deux-jours-une-nuit

“Sandra vecht om te overleven”, aldus Cotillard. “Ze begint aan een zoektocht naar solidariteit en ontdekt dat ze veel meer in zich heeft dan ze dacht. Ze gaat door, ondanks haar handicaps, ondanks de moeilijke omstandigheden, en blijkt een overlever. Dat vind ik zo buitengewoon aan acteren, dat je telkens weer nieuwe dingen over de condition humaine leert kennen.”

Op de vraag hoe ze zo overtuigend in een gewone fabrieksarbeider wist te transformeren, antwoordde de prachtige Cotillard – voordat ze het podium op kwam nog even gepoederd door haar visagiste: “door mezelf weg te cijferen”. “Ik zet mezelf gewoon opzij en word die ander. Ik wil de wereld van mijn personages door en door kennen. Hoe iemand leeft, reageert, denkt. Als ik dat weet komt de rest vanzelf. Dan weet ik ook hoe ze praat, loopt en hoe ze eruit ziet.”

deux-jours-une-nuit-bande-annonce-exclusive-et-photos-inedites-du-prochain-dardenne,M146797

Juist dit uitgebreide onderzoek trok haar zo in de samenwerking met de Dardennes, die in Cannes kans maken op een derde Gouden Palm. “Ik heb al hun films gezien. En ik vind ze allemaal geweldig. Als kijker en als actrice. Je ziet direct de ongelooflijke hoeveelheid werk die er moet zijn verzet om de personages zo waarachtig te portretteren. Die graad van perfectie wilde ik ook bereiken.”

Met prijzen is ze niet bezig, beweert Cotillard, die na de wereldpremière in Cannes direct tot de kanshebbers op de prijs voor beste actrice werd gerekend. “Begrijp me niet verkeerd, het betekent niet dat ik niet blij ben met prijzen. In tegendeel. De Oscar voor La vie en rose was een geweldige ervaring. Al was het maar vanwege de vele prachtige nieuwe projecten die daardoor op mijn pad zijn gekomen.”