jpekker

Stadsdeellogo’s met een doorsneden lettersymbool

Amsterdam doet het vanaf vandaag met minder stadsdelen: zeven in plaats van veertien. De halvering moet leiden tot minder bureaucratie en een snellere besluitvorming. Tot minder deelraadsleden, bestuurders en ambtenaren.

Slechts drie van de oude stadsdelen zijn blijven bestaan: Amsterdam Centrum, Amsterdam Zuidoost en Amsterdam Noord; de rest is opgegaan in grotere deelgemeenten. Oost-Watergraafsmeer en Zeeburg vormen samen Oost; Oud-Zuid en ZuiderAmstel zijn samen Stadsdeel Zuid; Westerpark, Oud-West, De Baarsjes, Bos en Lommer zijn samen Stadsdeel West; en Geuzenveld-Slotermeer, Osdorp en Slotervaart vormen nu samen Stadsdeel Nieuw-West.

Een vorm van ‘collateral damage’ zijn de nieuwe stadsdeellogo’s, in eendrachtige samenwerking ontworpen door de gerenommeerde, vast niet heel goedkope bureaus Thonik en EdenSpiekermann. Een van de uitgangspunten was dat er een herkenbaar familieverband moest ontstaan, wat is gelukt door alle logo’s een lettersymbool mee te geven.

De ‘oude’ Stadsdelen Centrum en Noord hadden dat al, maar dan wel een stuk frivoler dan de nieuwe: zo is in de C van Stadsdeel Centrum ook de grachtengordel te herkennen, en mocht Noord als enige deelidentiteit het vormteken bóven de Andreaskruisen plaatsen, omdat het zich geografisch gezien aan de bovenkant van de stad Amsterdam bevindt. Stadsdeel Zuidoost voert sinds 2004 geen letter, maar het zogenaamde Tai-ati teken onder de drie rode Andreskruisen – een oud symbool voor verbondenheid.

De vier nieuwe Stadsdeellogo’s hebben helaas kraak noch smaak. De vrolijke icoontjes van verdwenen stadsdelen als Bos en Lommer en Zeeburg zijn vervangen door de eerste, lelijk doorsneden letter van het betreffende stadsdeel: een groene W voor West, een turkooise O voor Oost. Ernaast staat, om geen misverstand te laten bestaan, de naam van het stadsdeel nog eens voluit geschreven.

Jammer, maar over een jaar of tien gaat alles toch weer op de schop.

Meer werk van Thonik is te zien op de expositie Woordbeeld – thonik in de oba. T/m 27 juni in de expozaal van de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan de Oosterdokskade 143.