jpekker

Sochi

foto Rob Hornstra

foto Rob Hornstra

Mijn beeld van Sochi wordt grotendeels bepaald door de documentaire Tender’s Heat. Wild Wild Beach (Zar nezhnykh. Dikyi, dikyi plas) van Alexander Rastorguev, Vitaly Mansky en Susanna Baranzhieva, die in 2006 op het IDFA werd bekroond met de Speciale Juryprijs. ‘Een dapper, onverschrokken en bewust ongeliefde en onsmakelijke film die het meest lompe gezicht en de krachtpatserij van het Rusland onder Poetin laat zien’, oordeelde de jury.

Dat is niets te veel gezegd. Er wordt gezopen en gelald, gerollebold en gescholden in Tender’s Heat. Een dwerg trouwt met een enorme vrouw. De Russische president Poetin wordt gefilmd tijdens een ongeïnspireerd bezoek aan een school. Een kameel wordt zo ernstig mishandeld dat hij overlijdt. Een jonge politicus met een enorme buik en zijn broodmagere vriend hebben voor de camera seks met een jong meisje. (Dat laatste was overigens in scène gezet, beweerde de Russische documentairemaker Serhej Loznitsa destijds op IDFA, en misschien nog wel meer.)

In 2014 vinden de Olympische Winterspelen plaats in Sochi, en dat heeft gevolgen. Vluchtelingenflats en armoedige resorts verdwijnen in rap tempo uit de deels mondaine, deels verarmde badplaats Sochi. Duizenden arbeiders uit geheel Rusland en daarbuiten wonen in prefab-woningen om de stadions, hotels en moderne infrastructuur op tijd af te hebben. Helikopters vliegen af en aan met bouwmateriaal. De economische crisis wordt zo goed en kwaad als het kan verdoezeld.

Fotograaf Rob Hornstra en schrijver/filmmaker Arnold van Bruggen gaan de ‘extreme make-over’ de komende vijf jaar documenteren. The Sochi Project wordt een atlas van documentairefotografie, film en reportage over een wereld in verandering. Een wereld vol verschillende realiteiten binnen een bijzonder, klein geografisch gebied.

Het is geen goedkoop project en daarom zoeken Hornstra en Van Bruggen donateurs. Doneren kan op verschillende manieren, met een inleg van tenminste 10 euro of een bedrag van meer dan 1000 euro. Nog niet overtuigd? Meer werk van Hornstra is te zien op zijn website, op het Fotofestival in Naarden, op de exposities van de Prix de Rome in Amsterdam en Rotterdam, en staat dezer dagen regelmatig in kranten als NRC en de Volkskrant.