jpekker

SM is oké

SMRNL70-100.indd

Ik ontving een persbericht dat SM-rechter, het speelfilmdebuut van de Vlaming Erik Lamens, dinsdagavond te zien is in de sneak preview in de Amsterdamse bioscoop Kriterion. Terwijl ik nochtans dacht dat het principe van de sneak nu juist behelst dat je van tevoren níet weet waar je naar gaat kijken.

Hoe dan ook. Nu ook in Nederland, nadat de film al meer dan 100 duizend Vlaamse bezoekers trok. (Een garantie voor een grote Nederlandse toeloop is dat overigens allerminst. Niet voor niets wordt nagedacht over een Nederlandse remake van Erik Van Looys Loft, met 1,2 miljoen bezoekers de grootste Vlaamse hit uit de filmgeschiedenis.)

SM-rechter is gebaseerd op de geruchtmakende zaak van de Mechelse rechter Koen Aurousseau die in 1997 in opspraak kwam toen bleek dat hij op verzoek van zijn vrouw Magda SM-clubs bezocht. Hij werd veroordeeld voor slagen en verwondingen en aanzet tot prostitutie. Aurousseau raakte zijn huis kwijt, en verloor zijn baan en pensioen. Pogingen daar iets aan te veranderen bij het Europese Hof haalden niets uit.

Dat lijkt na het zien van SM-rechter een grote schande. Maar die film is dan ook gemaakt vanuit het perspectief van de rechter en zijn vrouw, die op de aftiteling worden bedankt voor hun moed en openhartigheid. SM – tot en met brandmerken aantoe – is oké, als beide partijen het tenminste willen…