jpekker

Slideluck Potshow: eten en foto’s kijken

Eten en fotografie, daar draait het om op de Slideluck Potshow, die zaterdagavond zijn tweede Amsterdamse editie beleeft in Pakhuis de Zwijger. Niet om foto’s van eten, maar om foto’s én eten.

Het evenement is komen overwaaien uit Amerika. Twaalf jaar geleden organiseerde fotografieliefhebber Casey Kelbaugh in zijn achtertuin in Seattle de eerste Slideluck Potshow, een diashow gecombineerd met een barbecue (de term is een verhaspeling van ‘slideshow’ en ‘potluck’, een gezamenlijke maaltijd waarbij iedereen iets te eten meeneemt, het liefst zelfgemaakt).

Al snel verhuisde de Slideluck Potshow naar New York en werden er over de hele wereld soortgelijke evenementen georganiseerd – van Mexico City, Bogotá en Rio de Janeiro tot Barcelona, Berlijn en Parijs. En overal gelden dezelfde idealistische basisprincipes: laagdrempeligheid en ‘strengthening the community through food and art’, oftewel het gemeenschapsgevoel versterken door eten en kunst.

Vorige zomer haalden fotografe Corinne de Korver, die tijdens een verblijf in New York enthousiast was geworden, haar vriend en kunstenaar Wouter Kalis en vriendin en fotografe Nadine Maas de Slideluck Potshow naar Amsterdam. Als eerste gastcurator werd Edie Peters gestrikt, die vooral documentaire- en journalistieke fotografie liet zien.

Zaterdagavond gaat het over een andere boeg, met Paul Kooiker als curator. De meermaals bekroonde kunstfotograaf, die naam maakte met prikkelende naaktfoto’s die tegelijkertijd ongemakkelijk én nieuwsgierig stemmen, selecteerde werk van plusminus dertig fotografen uit binnen- uit buitenland, voor het grootste deel uit zijn eigen netwerk. Van Liam Tickner en Johannes Schwartz tot Gerald van der Kaap en Friso Keuris.

De nadruk ligt op conceptuele fotografie van jonge, veelbelovende kunstenaars die de randen van de (klassieke) fotografie opzoeken, vaak beelden hergebruiken, en zichzelf nadrukkelijk op de voorgrond stellen. Een deel is, zoals van Kooiker mocht worden verwacht, als ‘ondeugend’ dan wel ‘18+’ te bestempelen.

Zo zijn er smoezelige zwart-witfoto’s te zien die de Amerikaan Scot Sothern maakte rond zijn hoerenbezoek, van vrouwen die hun handelswaren de camera in lijken te willen drukken. Ook koos Kooiker werk van de Rotterdamse Hester Scheurwater, die vooral bekend is door haar expliciete zelfportretten, die aan de lopende band van Facebook worden verwijderd.

Kooiker koos ook werk dat via een wereldwijde oproep op de website is binnengekomen, van de Britse Laura Pannack, de Belg Wim Wauman (stillevens, sommige ook met voedsel!) en van Rick Hekman. Hekman gaf in eigen beheer het fraaie fotoboekje Rick, 28 jaar, vrijgezel uit, met (vakantie)kiekjes waarop de blijmoedige vrijgezel in zijn uppie of met een van zijn talrijke vriendinnen te zien is. Platonische vriendinnen welteverstaan. Als geluidstrack – alle fotografen moeten muziek of een geluidstrack bij hun beelden aanleveren – zette hij de bevindingen van een aantal van de dames achter elkaar: “Hij accepteert je gelijk. Je hoeft je niet eerst te bewijzen. Kijkt niet op je neer of tegen je op. Daarom voel ik me zo veilig bij Rick. Kan ik helemaal mezelf zijn.”

Maar voordat de lichten worden gedimd en de digitale diashow van start gaat, wordt er gegeten. Alle eigengemaakte gerechten die de bezoekers dienen mee te nemen, worden verwerkt in een spectaculair, divers buffet. Mannen maken stamppot, vrouwen bakken taarten, leerde de eerste editie.

Ook staat er, naar Amerikaans voorbeeld, een verloting op het programma. Met prijzen als etentjes, fotografietoebehoren, abonnementen en… een avondje uit met vrijgezel Rick Hekman.

Slideluck Potshow Amsterdam II. Zaterdag 14-1, 19.00 uur, Pakhuis de Zwijger. Kaarten à 5,50 euro zijn verkrijgbaar via www.dezwijger.nl.

NB Rick, 28 jaar, vrijgezel, uitgegeven in een oplage van 100, is (nog) te bestellen op de site van Rick Hekman. Ik heb nummer 48.