jpekker

Selectie Forum van de Regisseurs Nederlands Film Festival 2018

Voor de vierde editie van het Forum van de Regisseurs zijn elf recente, grensverleggende en ambitieuze Nederlandse film- en filmische producties geselecteerd. Met het Forum van de Regisseurs biedt het NFF een podium aan filmmakers met een nadrukkelijk stemgeluid en een geheel eigen visie. Filmjournalisten en curatoren Jan Pieter Ekker (Het Parool) en Dana Linssen (NRC en de Filmkrant) zijn verantwoordelijk voor de selectie en de nagesprekken. Aan het programma is een juryprijs van € 5.000 verbonden: de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs. De jury bestaat uit Koen Mortier, Daan Bakker en Ena Sendijarević.

In het Forum van de Regisseurs zijn grensverleggende films en filmische producties te zien in aanwezigheid van de regisseurs. Rode draad van deze editie is ontsnappen aan de zwaartekracht. Het Forum van de Regisseurs opent 28 september met Living the Light – Robby Müller van Claire Pijman en sluit op 4 oktober met de prijsuitreiking, een optreden van The Leonids met muziek en live animaties en de vertoning van de winnende productie.

De inleidingen worden verzorgd door Bart Rutten, Laurie Cluitmans en Marja Bosma van het Centraal Museum aan de hand van een object uit de tentoonstelling De line up: De kracht van tekenen, die ten tijde van het festival te zien is. Ekker en Linssen verzorgen samen de uitgebreide Q&A’s na afloop van de filmvertoningen. Ekker en Linssen: “Wij zijn altijd op zoek naar films die zowel herkenbare verhalen en thema’s vertellen, als in hun vorm net dat stapje verder gaan. Producties die naar de wereld kijken, maar die de wereld ook terug laten kijken naar de toeschouwer. De leukste onderdelen voor ons zijn daarom de nagesprekken met de regisseurs en het publiek en de inleidingen die net even je blik een andere kant op richten. Samen een film kijken leidt altijd tot verrassende gesprekken. Het Forum is op zulke momenten net zoveel van de toeschouwers als van de makers.”

Een jury bestaande uit de regisseurs Daan Bakker, Koen Mortier en Ena Sendijarević bepaalt welke van de elf regisseurs(collectieven) de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs ontvangt. De prijs bestaat uit € 5.000 en de penning van het Forum van de Regisseurs, ontworpen door het Utrechtse atelier SUS goudsmeden. De prijsuitreiking met een optreden van Sonja van Hamels band The Leonids vindt plaats op donderdag 4 oktober in het festivalhart in de Winkel van Sinkel. Aansluitend is de vertoning van de winnende film in het Louis Hartlooper Complex.

Vorig jaar won Daan Bakker met Quality Time de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs. Het 38e Nederlands Film Festival vindt plaats van donderdag 27 september t/m vrijdag 5 oktober.

Programma Forum van de Regisseurs NFF 2018

Vrijdag 28 sept:
Living the Light – Robby Müller van Claire Pijman

Zaterdag 29 sept:
Possessed – Daniel van der Velden, Vinca Kruk & Rob Schröder
An Impossibly Small Object – David Verbeek. De van deze film afgeleide installatie van Verbeek:The Taking of a Picture, Sometime Somewhere is onderdeel van de Forum-competitie en is van 28 sept t/m 4 okt te zien in het Centraal Museum.

Zondag 30 sept:
More Human Than Human – Tommy Pallotta & Femke Wolting
Light as Feathers – Rosanne Pel
Liefde is Aardappelen – Aliona van der Horst

Maandag 1 okt:
De stoel van de laatste jaren – Anke Teunissen & Jessie van Vreden. Deze 360-VR-film is naast deze speciale vertoning in het Forum van de Regisseurs ook van 28 sept t/m 4 okt te zien op deNFF Interactive Expo.
My Foolish Heart – Rolf van Eijk

Dinsdag 2 okt:
The End of Fear – Barbara Visser

Woensdag 3 okt:
Regained Memory en KORT! – Visite van Stijn Bouma | Error of Eros – Luciënne Venner

Donderdag 4 okt:
Prijsuitreiking en slotfeest