jpekker

Seelevel opent met grensoverschrijdende fotografie-talenten

SEELEVEL GALLERY 000 - ©MARIJN BAX*

Seelevel Gallery, de galerie van Caroline O’Breen, leidde sinds 2009 een zwervend bestaan door de stad; er waren geregeld fotografie-tentoonstellingen op antikraaklocaties, in leegstaande panden en bij andere galeries. Verder vond de verkoop voor een groot deel plaats op beurzen als Unseen en Raw. En online, natuurlijk.

Eind juni heeft Seelevel echter een permanente ruimte betrokken op de Bethaniënstraat op de Wallen, waar jarenlang het Amsterdams Centrum voor Fotografie was gevestigd, dat exposities, workshops, masterclasses en presentaties organiseerde voor amateurs en professionals. O’Breen deelt de 100m2 met Rutger Brandt, die vorig jaar al de deuren sloot van Galerie Brandt op de Prinsengracht, maar Galerie Mokum op de Oudezijds Voorburgwal aanhoudt. In september openen Seelevel Gallery en Rutger Brandt Gallery samen het nieuwe galerieseizoen, daarna zullen ze beurtelings tentoonstellingen organiseren.

Voor het zover is, geeft O’Breen alvast een indicatie van haar plannen, middels een groepsexpositie met een aantal gerenommeerde kunstenaars en een aantal aanstormende grensoverschrijdende fotografie-talenten. De aftrap maakt nieuwsgierig: de benadering van het medium is gelaagd, en omvat een breed scala aan ‘strategieën’, variërend van installatie en performance tot poëzie en participatieve samenwerking.

SEELEVEL GALLERY 001 - ©MARIJN BAX*

De Franse, in Amsterdam wonende multidisciplinair kunstenaar Laurence Aëgerter maakte voor een community art project in de Oldegalileën-Bloemenbuurt in Leeuwarden een serie collages waarin ze beelden van tsunami’s, bombardementen in Gaza, Ground Zero, ontbossing en kernexplosies combineert met zelf verbouwde kruidenblaadjes, -takjes en bloemen. Met de salie-, komijn-, venkel-, munt- en rozemarijnkompressen voert ze een symbolische heling uit op de rampbeelden, die ze tot fikse proporties opblies en in een diepe lijst plaatste, wat de indruk van een herbarium versterkt.

Diana Scherer toont haar fascinatie voor planten en bloemen middels een fraaie, gestileerde zwart-witfoto van een zelf verbouwde, zorgvuldig uitgegraven en ‘opgepoetste’ aardappelplant en twee foto’s van molshopen, die samen een hypnotiserend landschap vormen. Op de betonnen vloer ervoor ligt een hoopje aarde.

Eva Roovers maakte speelse, veelkleurige stillevens van wankele bouwwerken die zijn opgebouwd uit eten, klossen, bandjes, blaadjes en takjes; Marjolein Blom maakte een serie foto’s waarin ze kwantummechanische verschijnselen probeert zichtbaar te maken; en Marijn Bax maakte een installatie met lege fotolijsten en bijna abstracte op hout afgedrukte foto’s.

SEELEVEL GALLERY 004 - ©MARIJN BAX*

Het allermooiste werk is Romantic act of reason van de Oekraïens-Amsterdamse Ola Lanko, die fotografie studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag en de Rietveld Academie in Amsterdam, en vorig jaar al veel indruk maakte met een ruimtelijke installatie met de beelden die ze gedurende een jaar vanuit haar vensterbank maakte van het uitzicht op het IJ.

Seelevel presenteert nu een enorme, uit tal van foto’s opgebouwde collage die Lanko maakte van haar knotsgekke installatie over de schijnbare tegenstelling tussen romantiek en rationaliteit, die eerder te zien was op BredaPhoto. Daarin staat een nagebouwde maquette van Vladimir Tatlins duizelingwekkende ‘Tatlintoren’ uit 1920 centraal. Die toren werd nooit gebouwd; met veel flair en verbeeldingskracht (en Photoshop) slaagde Lanko er wel in een bouwwerk te construeren waarbij je ogen tekort komt. Met perspectieven die niet samengaan, vreemde draaiingen en boordevol schitterende details. Het vierdelige, 2790 pagina’s tellende, op Wikipedia bij elkaar gegrasduinde naslagwerk dat bij Romantic act of reason hoort is al even indrukwekkend.

Romantic act of reason maakt hongerig naar meer Ola Lanko; hoog tijd voor een solotentoonstelling in Seelevel.

Op 4/7 om 16.00 uur is in Seelevel Gallery een artist talk met de kunstenaars Laurence Aëgerter, Marijn Bax, Marjolein Blom en Ola Lanko.