jpekker

Ryan Gosling over zijn regiedebuut Lost River: Ik heb geprobeerd het surreële deel van het leven te vangen”

lost_river_20000248_st_7_s-low

“Tijdens de opnames deden cast en crew aan transcendente meditatie, dat was heel rustgevend. En ik liet de acteurs iedere ochtend hun dromen opschrijven, en ze vervolgens met de rest van de cast delen. Het was de bedoeling dat ze hun dromen gebruikten om dichter bij het materiaal te komen waar ze op dat moment mee werkten. Ik vond dat deze methode goed paste bij de overkoepelende verhaallijn van Lost River, waarin de droom van een vrouw in een nachtmerrie verandert. Het zal sommigen misschien een beetje vreemd in de oren klinken, maar het werkte wel, geloof ik.”

Hollywood-ster Ryan Gosling (London, Ontario, 1980), bekend geworden door rollen in films als The Notebook (2004), Blue Valentine (2010) en Drive (2011), maakte vorig jaar zijn regiedebuut met Lost River. De film werd gekraakt bij de wereldpremière op het festival van Cannes, maar is nu alsnog in de Nederlandse bioscopen te zien. Eén week slechts, daarna verschijnt Lost River op dvd.

Ryan

De film speelt zich af in het verlaten, postindustriële stadje Lost River, waar een alleenstaande moeder er alles aan doet om het bouwval te behouden waarin ze woont met haar twee zonen. “Ik ben enorm beïnvloed door Detroit”, vertelde Gosling – spijkerbroek, lichtblauw overhemd met korte mouwen – vorig jaar in Cannes. “Ik ben er maar drie keer geweest, maar dat heeft een enorme indruk op me gemaakt. Door de illustere geschiedenis, de ongewisse toekomst en door het heden, dat wordt gedomineerd door hoop.”

Hij vond de architectuur in en rond Detroit geweldig, maar zag ook veel destructie: verlaten theaters, gesloten bedrijven en vervallen huizen. “Je voelt wat er niet meer is, wat er zo node wordt gemist. Ik sprak met mensen die me hun verdwenen buurtje schetsten alsof het er nog was. Mijn verbeelding werkte er op volle toeren; ik zag een trap die nergens naartoe leidde en stelde me het huis voor dat er moet hebben gestaan. Dat was de grote uitdaging van mijn film: ik wilde niet het voor de hand liggende vastleggen, maar iets laten zien dat er niet meer is. Een bepaald gevoel verbeelden.”

lost_river_20000248_st_8_s-low

lost_river_20000248_st_6_s-low

Hoewel hij veel uit de realiteit putte, noemt Gosling Lost River een duister sprookje. “Ik heb geprobeerd het surreële deel van het leven te vangen, de realiteit van de mensen in hun eigen omgeving. Want er is niets surreëler dan het leven zelf. Toen ik de film terugzag, merkte ik dat er ook veel uit mijn eigen jeugd in zit. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik dertien was, delen van Lost River zijn een visualisatie van de emoties die ik toen voelde. En er zijn verwijzingen naar de series en films die ik toen keek, naar Breakin’, Who Framed Roger Rabbit? en De Kleine Zeemeermin. Ik heb jaren rondgelopen met het idee voor een film, en opeens kwam alles samen. Niet vanzelf trouwens, Guillermo del Toro was een enorme steun. Hij heeft zowel de eerste versie als de laatste van het script gelezen en me van heel veel adviezen voorzien.”

Voor het camerawerk deed Gosling een beroep op de Belgische DoP Benoît Debie (Enter the Void, Irréversible, Spring Breakers). “Ik heb een paar jaar geleden ook al eens geprobeerd een film met hem te maken, maar toen kwam de financiering niet rond. Zijn werk is zo mooi. Benoît haalt geen kunstgrepen uit, hij maakt gebruik van alles wat zich aandient. Hij is als een schilder.”

Een andere Belg, Nico Leunen, deed de montage. “Dat was eigenlijk niet de bedoeling. Ik leerde Nico kennen toe hij de montage deed van een film van een vriend van mij. Daarna zou hij op zijn motor door Amerika gaan trekken, dat was hij al vijf jaar van plan. Voordat hij wegreed uit LA kwam hij nog even bij mij langs en liet ik hem stukken van mijn film zien. Hij stelde zijn trip direct uit en bracht weken bij mij in de kelder door om aan de montage te werken. Nico werkt op een heel intuïtieve manier; hij gaat af op de emoties van de personages.”

lost_river_20000248_st_3_s-low

lost_river_20000248_st_5_s-low

De belangrijkste rollen worden gespeeld door Christina Hendricks, de Australiër Ben Mendelsohn (“Ik heb met hem samengewerkt aan The Place Beyond the Pines; hij is een natuurkracht!”) en Eva Mendez, zijn vriendin. “Nee, dat was niet moeilijk. Ik regisseur graag mensen om wie ik geef. Ik probeer altijd de mooiste kant te laten zien van mijn acteurs en die van Eva ken ik natuurlijk als geen ander. Het was heerlijk om met haar te werken; ze is natuurlijk ook een geweldige actrice.”

De Schotse acteur Iain De Caestecker (“Hij is heel intens en tegelijkertijd heel subtiel”) speelt de rol van rebelse zoon; een jonge versie van Gosling. Zelf is hij niet te zien in Lost River – hij heeft het geen seconde overwogen. “Ik ken genoeg acteurs die zichzelf regisseren; daar heb ik altijd enorm veel respect voor. Maar voor mij was het geen optie, ik wilde me volledig kunnen focussen. Dat was een heel wijze beslissing, want ik had mijn handen vol aan de regie.”

Lost River draait slechts één week in een klein aantal Nederlandse bioscopen, direct daarna verschijnt de film op dvd en blu-ray. Dit artikel is eerder verschenen in Het Parool.