jpekker

Romcom met platte grappen over gehandicapten en homo’s, zwaarlijvigen en seriemoordenaars, drugs en lichaamssappen

Mary Jenson (Cameron Diaz) is dertig lentes jong, ongelooflijk sexy, slim en grappig. Ze drinkt bier, weet alles van football, speelt fantastisch golf; ze is een succesvol orthopedisch chirurg, rijk en vrijgezel. Kortom: Mary is een lot uit de loterij.

Dat was ze op de middelbare school ook al. Toch vraagt ze de sukkel Ted (Ben Stiller, met beugel en ‘fout’ haar) mee naar het eindexamenfeest, nadat die haar zwakzinnige broer uit de klauwen van een bullebak heeft gered. Helaas, er komt (letterlijk) iets tussen, en Mary en Ted verliezen elkaar uit het oog.

Dertien jaar later is Ted haar nog niet vergeten en huurt hij een morsige detective in (Matt Dillon, met ‘foute’ snor en ‘foute’ tanden) om haar op te sporen. Die vindt Mary. En dat niet alleen; ook hij valt voor haar. Zoals iedereen als een blok voor Mary valt.

There’s Something About Mary is ontsproten aan de breinen van de selfmade regisseurs Peter en Bobby Farrelly. Eerder maakten zij Dumb and Dumber met Jim Carey en Kingpin met Woody Harrelson; films die indruisen tegen alles wat wel ‘de goede smaak’ wordt genoemd.

Ook There’s Something About Mary bevat platte grappen over gehandicapten, homo’s, zwaarlijvigen, seriemoordenaars, drugs en lichaamssappen – de meeste zijn erg leuk. Ook de cast is op dreef; Diaz kwam al eens grappig uit de hoek in The Mask en My Best Friends Wedding, Dillon in een komedie is echter een ontdekking: een parodie op alle mooie jongens die hij ooit speelde.

De schier oneindige reeks grappen wordt aan elkaar gezongen door Jonathan Richman, die – als een rei in klassiek toneel – commentaar geeft op de amoureuze verwikkelingen en vertelt wat er nog te gebeuren staat.

There’s Something About Mary was afgelopen zomer de verrassing in de Amerikaanse bioscopen. Dat is te verklaren, want er valt veel te genieten. Voor liefhebbers van romantische komedies (vrouwen), ondanks de platte grappen. Voor de horde fans van de peilloze humor van de gebroeders Farrelly (mannen), ondanks het getrut van de geliefden.

There’s Something About Mary van Peter en Bobby Farrelly. Woensdag 20 februari, 22.35 uur, RTL5.