jpekker

Roken schaadt de gezondheid

coco_avant_chanel

De Franse autoriteiten hebben de poster van Coco avant Chanel verboden, omdat de beroemde modeontwerpster, gespeeld door Audrey Tautou, er rokend op staat afgebeeld. Dat was niet zomaar: Coco Chanel rookte gemiddeld 50 sigaretten per dag.

De afbeelding druist in tegen het wettelijke verbod op het propageren van roken in reclame, aldus een woordvoerder van het reclamebureau dat de openbare bus- en metrohokjes exploiteert. De poster wordt ‘ongezond en ongepast’ genoemd.

De producenten van de film vinden dat cultuur boven de wet zou moeten staan en dat Coco Chanel zonder sigaret afbreuk doet aan haar persoonlijkheid. ‘Ze was een verstokte roker en werd daar ook bekend om, dus is het onverantwoord haar zonder haar kankerstokje af te beelden.’ Hoe dan ook, de posters zijn verwijderd.

Het relletje staat niet op zichzelf. Recent onderging een ander Frans icoon hetzelfde lot. Monsieur Hulot, het beroemde typetje van de roemruchte filmmaker Jacques Tati, raakte zijn pijp kwijt op de poster voor een grote Tati-tentoonstelling in de Cinematheque Française in Parijs. In plaats daarvan photoshopten de censoren een mal speelgoed-windmolentje met felgele wieken in zijn mond. Ceci n’est pas une pipe, grapten de verontwaardigde koppenmakers.

Het rookverbod geldt overigens niet alleen voor Franse onderdanen. Wat langer geleden verdween op het Franse affiche van Basic Instinct 2 ook al de sigaret in de rechterhand van Sharon Stone.