Rijks aan tafel
Een zelfportret van Vincent van Gogh op de magere yoghurt, Nijntje op de vanillevla. Het fraaie F.K. 23 Bantam-vliegtuig op de karnemelk, Vermeers Melkmeisje op een pak halfvolle melk.
Om de opening van het Rijksmuseum te vieren heeft Albert Heijn zestien topstukken op zijn zuivelverpakkingen afgedrukt. Zo kan de consument genieten van de mooiste kunst, gewoon aan de keukentafel.
Niet op de allerbeste manier natuurlijk; op de verticale pakken past vaak alleen een uitsnede. Wat zou het; van De Nachtwacht waren toch al van alle zijden stroken afgesneden. Onder de afbeelding staan wat faits divers en een raadseltje: wat is de achternaam van Rembrandt?
Met de zuivelpakkenactie wil het Rijks de Nederlanders op een laagdrempelige manier verrassen met zijn prachtige collectie, aldus directeur Wim Pijbes. “Een gesprek over kunst aan de keukentafel stimuleert hopelijk een bezoek aan de echte werken in het prachtig vernieuwde Rijksmuseum.” Op elke verpakking zit een actiezegel; vier actiezegels zijn goed voor 5 euro korting op een toegangskaartje voor het nieuwe Rijksmuseum (à 15 euro).
De actie is groots opgezet, het gaat om miljoenen verpakkingen, en wordt groots onder de aandacht gebracht, onder meer via facebook en twitter en met reclamespotjes met de olijke filiaalmanager Harry. Helemaal uniek is hij niet: in Frankrijk en de VS worden melkpakken door de politie gebruikt om vermiste kinderen terug te vinden of boeven op te sporen. In Nederland werd de filmversie van Erik of het klein insectenboek mede via melkpakken aan de man gebracht.
Op een veel kleinere schaal worden ook andere producten ingezet om ‘cultuur’ aan te prijzen: snoepfabrikant Mars sponsorde de Nederlandse speelfilm Snowfever, een krat Amstel Bier was goed voor korting op een tweede bioscoopkaartje voor All Stars 2 Old Stars. En met Page toiletpapier kun je dezer dagen nog voordelig naar de romantische komedie Valentino.