jpekker

Rennen op de mooiste plekken van de stad

2014 08 01 Definief VOORKaft Amsterdam RENT

Hardlopen is de hype al lang voorbij in Amsterdam: bijna ieder weekeinde is er wel ergens een loopje (zondag a.s. is bijvoorbeeld de Olympisch Stadionloop), het wemelt van de hardloopclubs, het aantal solo-lopers op een willekeurige zondagochtend is enorm.

Voor lopers die wat meer van de omgeving willen ervaren tijdens hun fysieke inspanningen is er nu Amsterdam RENT, een gids met 25 routes die je ‘op de mooiste plekjes van de stad’ brengen. Het handzame boekje is een initiatief van Maaike Marechal, ‘een hardloopster met oog voor de schoonheid van Amsterdam en omgeving’. Eerder maakte ze al Den Bosch RENT; er zijn plannen voor Rotterdam RENT.

Marechals begeleidende teksten over de buurten zijn een combinatie van Wikipedia-informatie en VVV-promopraat. De vijf interviews met markante hardlopers ontstijgen nauwelijks het niveau van de schoolkrant. “Tussen het eerste contact, via het contactformulier op Dolf Jansen zijn site, en het moment van het interview zit een half jaar. Maar dan wordt het wachten wel beloond.”

Maar de gekozen routes zijn mooi en divers. Ze kwamen tot stand in samenwerking met 17 atletiekverenigingen, loopgroepen en running crews uit de verschillende buurten (ze figureren op de talrijke foto’s), variëren van 5,9 tot 10,5 kilometer, en voeren naar alle hoeken van de stad – van de Grachtengordel, het Vondelpark en het Westerpark tot Ouderkerk aan de Amstel, de Gaasp en Landschapspark De Oeverlanden.

De routes hebben hetzelfde begin- en eindpunt, en eindigen zoveel mogelijk bij een horecagelegenheid. Soms is er een koppeling met een andere route mogelijk. Ook handig: ze staan allemaal op hardlopen.nl en Runkeeper en kunnen op je telefoon worden gedownload.

Amsterdam RENT door Maaike Marechal, Uitgeverij Routemakers, ISBN 978-90-822446-0-1