jpekker

Realisme en verbeelding

let

Let the Right One In (Låt den rätte komma in) van Tomas Alfredson ging bijna anderhalf jaar geleden in het thuisland Zweden in wereldpremière, op 26 januari 2008 op het festival van Göteborg om precies te zijn. Twee dagen later was-ie al in Nederland te zien, op het Rotterdamse filmfestival in de sectie Rotterdämmerung. Vervolgens maakte de film een zegetocht langs festivals over de hele wereld – van Toronto en Sitges tot Tribeca, Edinburgh en het Amsterdamse buitenfestival Pluk de nacht.

Sinds jongstleden donderdag is het bloedmooie sprookje dan eindelijk in de reguliere Nederlandse bioscopen te zien, dankzij Cinema Delicatessen en Fantastic Films Distribution / Mr Horror Presents, het label van Jan Doense (Toevalligerwijs viel de release samen met de uitbreng van Ricky van François Ozon, ook zo’n film waarin realisme en verbeelding een onalledaags verbond aangaan).

Afgelopen zaterdag won Let the Right One In de Black Tulip, de hoofdprijs van Imagine (voorheen het Amsterdam Fantastic Film Festival; als er een prijs bestond voor de allerslechtste re-branding dan zou die voor Image zijn). ‘Een film die het horrorgenre ver, ver overstijgt’, stelt de jury, alsof horror iets heel ergs is. ‘De film laat zien dat ieder pispaaltje eigenlijk een vampier als vriendin zou moeten hebben.’ (Als er een prijs bestond voor de vreselijkste juryconsiderans zou die naar deze jury gaan.)

Ook de Silver Scream Award, de publieksprijs van Imagine, ging naar Let the Right One In. Het is terechte lof. Let the Right One In is een schitterend-ingetogen kruising tussen een coming of age-drama en ijzingwekkende horror, fraai gefotografeerd door de Nederlander Hoyte van Hoytema. Ook het voorfilmpje is overigens de moeite meer dan waard: de animatiefilm Magic Show van Milan Hulsing. Gaat dat zien! Nu nog alleen in digitale projectie, vanaf donderdag hier en daar ook vanaf 35 mm.