jpekker

Prix de Rome voor Finse Pilvi Takala

De Finse kunstenares Pilvi Takala heeft de eerste prijs gewonnen van de Prix de Rome, de oudste, meest prestigieuze en genereuze prijs voor jonge kunstenaars en architecten in Nederland. Ze ontving de prijs, bestaande uit een erepenning en 45.000 euro, donderdagmiddag in het Amsterdamse SMART Project Space uit handen van staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra.

Takala (1981) won met Broad Sense, een installatie bestaande uit 19 bedrukte T-shirts en een videoregistratie van haar eigen ‘interventie’ in het Europees Parlement. Per mail vroeg Takala verschillende lidstaten of er kledingvoorschriften zijn voor het betreden van het parlement en of het geoorloofd was T-shirts te dragen met politieke slogans. Bijna elke lidstaat gaf een ander antwoord; volgens Portugal zijn politieke slogans verboden, volgens Spanje waren er geen belemmeringen. Gehuld in T-shirts met de verschillende antwoorden liep Takala drie dagen door het Europees Parlement. De met een verborgen camera gemaakte registratie laat zien dat er ontelbare (geschreven en ongeschreven) regels gelden die ieder moment weer kunnen veranderen; Takala wordt door bewakers van het kastje naar de muur gestuurd.

De jury, die onder leiding stond van De Pont-directeur Hendrik Driessen,  roemt Takala omdat haar werk zo “timely” is. “Ze lijkt de taal van nu heel goed te beheersen. De koppigheid waarmee ze, heel direct en ‘dapper’, doordringt tot werelden die zich schuilhouden achter opgepoetste façades, is verfrissend.”

De tweede prijs (ad 20.000 euro) was voor Vincent Vulsma, de enige Nederlandse genomineerde. De Oostenrijker Ben Pointeker en de Portugese Priscilla Fernandes moesten het doen met de basisprijs ter waarde van 10.000 euro. Fernandes werd bovendien bekroond door de jongerenjury.

Na de prijsuitreiking kreeg Zijlstra namens alle genomineerde kunstenaars een ‘vlag van compassie’ in handen gedrukt, een beschaafde vorm van protest tegen de ‘buitensporige bezuinigingen’ in de kunstsector. De staatsecretaris verklaarde dat er altijd geld dient te zijn voor kunst en cultuur, en dat de overheid, in weerwil van het beeld dat wordt geschetst, niet terugtreedt. “Er blijft nog altijd een paar miljard euro beschikbaar voor kunst en cultuur.”

Het werk van alle tien voor de Prix de Rome genomineerde kunstenaars is nog t/m 24 juli te zien in SMART Project Space, Arie Biemondstraat 111. www.smartprojectspace.net. Bij NAi Uitgevers is ‘Prix de Rome Beeldende Kunst 2011’ verschenen, met portretten en werk van de genomineerde kunstenaars. ISBN 978-90-5662-812-3, € 24,95.