jpekker

Prins in Pietenpak

Op de dag dat Sinterklaas aankomt in Amsterdam stort de arrogante toneelacteur die de goedheiligman al jaren speelt dood neer. Hetzelfde moment verschijnt een mysterieuze man ter plaatse, die net vanuit Madrid naar Amsterdam is komen liften. Hij wil de rol wel spelen. Terwijl de stoomboot aanmeert, valt er een meisje in het water. De Sint aarzelt geen moment, duikt het water in, redt haar en vlucht vervolgens, voor het oog van talloze tv-camera’s, de stad in.

Het oer-Hollandse Sinterklaasfeest is de verbindende factor van Alles is liefde, een romantische komedie gemodelleerd naar de mierzoete mozaïekfilm Love Actually (Richard Curtis, 2003). Kim van Kooten schreef het scenario, naar een idee van casting director Job Gosschalk.

Zij vermengen talloze verhaallijnen, waarin alle vormen van liefde aan bod komen. Een heel gewoon meisje staat te verpieteren in de Bijenkorf, wachtend op haar prins op het witte paard. Een echte prins, volgens de media een enorme womanizer, hijst zich in een Zwarte Pieten-pak om bij haar in de buurt te kunnen zijn.

Familiebanden, werk, de Sint, de voorzienigheid en de liefde verbinden het bonte gezelschap, dat in een razend tempo wordt geïntroduceerd, maar ondanks de uitvergrotingen en clichés al snel tot leven komt. Ze zijn bigger than life én herkenbaar, hilarisch én ontroerend.

De hoofdrollen worden gespeeld door topacteurs zoals Carice van Houten en Anneke Blok en door Bekende Nederlanders. Veel bekende Nederlanders – van Wendy van Dijk, de publiekslieveling van de commerciëlen, tot Paul de Leeuw, het kijkcijferkanon van de publieke omroep; van TMF-tieneridool Valerio Zeno tot cabaretiers als Marc-Marie Huijbregts, Viggo Waas en De Vliegende Panters, van zanger Thomas Acda tot musicalster Chantal Janzen. Kitty Courbois voelt zich niet te groot voor een kleine, fijne bijrol. Michiel Romeyn – hij penetreerde de goedheiligman al eens in het satirische VPRO-programma Jiskefet – is een verrassende keuze als de onconventionele Sint die de tobbende mens een spiegel voorhoudt.

In de regie van Joram Lürsen, eerder verantwoordelijk voor In Oranje en de serie Vuurzee, mogen de acteurs bijna allemaal iets anders doen – van uiterst uitbundig (Huijbregts heeft veel weg van Mr. Humphries in de Britse komedie Are You Being Served?) tot zeer ingetogen (met name de uitstekende Daan Schuurmans, als de aanstaande bruid van Paul de Leeuw). En toch werkt het. De weergaloze Carice van Houten is zelfs geloofwaardig als het meisje van de Bijenkorf, dat eenzaam en seksloos door het leven gaat.

Cameraman Lex Brand heeft goed oog voor de alledaagse schoonheid van Amsterdam, voor de mooie Amsterdamse School-huizen én voor een roestige fiets aan een brug. De muziek is nadrukkelijk maar effectief, de titelsong van Bløf een geheide hit.

De enige kanttekeningen betreffen de kleur van de stad – de multiculturele samenleving is ver weg in Alles is liefde – en de scheutjes kritiek op de media, die zo bepalend zijn in de beeldvorming en in het creëren van hypes. Die is in een film boordevol sterren, die met zoveel bombarie in de markt is gezet, ongeveer even geloofwaardig als Jack Spijkerman die na zijn overstap naar Talpa kritisch cabaret presenteert over het grootkapitaal.

Het zijn slechts details; Alles is liefde is een sprankelende, trefzekere en tegelijk weemoedig stemmende romantische komedie, geschikt voor jong en oud, man en vrouw en alle gezindten.

Alles is liefde van Joram Lürsen. Zaterdag 17 november, 21.55 uur, Nederland 3.