jpekker

Posterpraat: Blackout

Soms denken distributeurs dat het nodig is om de hele film op de poster samen te vatten. Voor in het beeld staan dan de hoofdrolspelers, vaak een man en een vrouw in innige omhelzing (denk aan De Storm of, al wat langer geleden, Gone with the wind), of een heel zwikkie personages onhandig tegen en naast elkaar gephotoshopt, waarbij perspectief en verhoudingen er vaak niet toe lijken te doen (denk The lord of the rings). Op de achtergrond sukkelt een stoomtrein voorbij (Hugo), bevaart een driemaster de woeste golven (Tintin/Kuifje) of is plek ingeruimd voor een enorme explosie (Black Book).

In een ietwat modernere variant wordt het contour van de hoofdrolspeler gevuld met een ander spectaculair beeld of sleutelscène. Of wordt het stramien onderverdeeld in honderdeen vakjes die plaats bieden aan even zoveel portretje of scènebeelden. Michael Jacksons This is it is een sterk voorbeeld, met het karakteristieke silhouet van de betreurde king of pop, tegen een lichte, rokerige achtergrond, gevuld met nog meer beelden van de voorbereidingen op zijn This is it-tour.

De poster van Arne Toonen’s zwarte komedie Black out lijkt dan weer als twee druppels water op die van de misdaadfilm Vantage point (die ook al als inspiratie diende voor de Zweedse misdaadfilm Snabba cash/Easy money)– maar dan net iets minder fraai gestileerd. In het contour van Raymond Thiry (in zijn rechterhand heeft hij net als een Dennis Quaid in het origineel een pistool geklemd; ook de pose is vrijwel identiek) zijn onder meer (het décolleté van) Katja en Birgit Schuurman verwerkt, Kim van Kooten en Alex van Warmerdam, een kus, een pistool en een vuistslag.

Voor elk wat wils, zo gezegd.