jpekker

Portret van een gedreven en geëngageerd fotograaf

schermafbeelding_2013_10_22_om_14_43_28.png(484x)(6E6EE153C9DF0190431EDE1CFFA4DE76)

In Moving Stills volgt Tinus Kramer de bekroonde fotojournalist Kadir van Lohuizen tijdens het einde van diens lange reis langs de Pan-American Highway, een tocht van 40.000 km vanuit het zuidelijkste puntje van Chili naar het noorden van Alaska.

Daar, in de bijtende kou, wil hij de enorme olievelden fotograferen en de werkers die er vanuit alle windstreken naartoe komen om te werken.

Vervolgens leidt de opwarming van de aarde – een ander thema dat hem aan het hart gaat – Van Lohuizen naar een eiland bij Papoea Nieuw-Guinea, waar de zeewaterstijging inmiddels voor klimaatvluchtelingen heeft gezorgd.

Moving Stills toont de werkwijze van een gedreven en geëngageerd fotograaf, die met zijn foto’s, video’s en audio van vergeten conflicten en weggemoffelde rampen een tegenwicht wil bieden aan wat wij dagelijks voorgeschoteld krijgen. Zijn foto’s zijn vaak ook nog eens oogstrelend mooi.

Moving Stills van Tinus Kramer, gemaakt in het kader van De Magie van Kunst, wordt zondag 8 december om 18.50 uur uitgezonden op Nederland 2. In het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam is t/m 12 januari 2014 Van Lohuizens Via PanAm te zien; in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam t/m 16 februari 2014 For the love of chocolate, met foto’s en video’s over de productie van chocolade.

Via Panam, migration in the America's, Alaska

Via Panam, migration in the America's, Panama