jpekker

Political in Suzanne Biederberg Gallery: kunstenaars slaan de handen ineen om een statement te maken tegen de bezuinigingen in de kunst

Stem-ROB_1

Oud-Salto-presentator Rob ‘Hallo fans!’ Zwetsloot heeft een politieke partij opgericht: ROB, kort voor Radicale Oppositie Beweging. Speerpunten in het verkiezingsprogramma zijn het afschaffen van de deelraden, het legaliseren van softdrugs, meer openbare toiletten en gratis openbaar vervoer. Maar het áller-belangrijkste thema van Zwetsloots partij betreft kunst en cultuur. “Nu de gevolgen van de cultuurbezuinigingen zichtbaar zijn, wil ROB Amsterdam als cultureel centrum terug op de kaart zetten zodat kunstenaars betaald en gehoord worden.”

Bijna de gehele lijst-ROB is kunstenaar of doet iets in de kunstwereld. De kunstparagraaf in het partijprogramma is omvangrijk: meer geld naar kunst en cultuur, kantoorruimte wordt blijvend vrijgemaakt voor goedkope werkruimte voor de kunst en cultuursector, en er moet structureel Amsterdamse kunst te zien zijn in een nieuwe nieuwe vleugel aan het Stedelijk. “Stadslucht moet weer vrij maken, de verbeelding aan de macht!”

Om de ambities op het culturele vlak te onderstrepen, heeft het campagneteam van ROB zijn intrek genomen in Suzanne Biederberg Gallery in de Jordaan. Het pand is behangen met tientallen speciaal ontworpen verkiezings- en propagandaposters, onder meer van graffitikunstenaar Hugo Kaagman; binnen is kunst te zien van sympathiserende en bevriende kunstenaars.

SONY DSC

Kopers ondersteunen de campagne, maar de expositie overstijgt het partijpolitieke denken, aldus Suzanne Biederberg. Kunstenaars slaan de handen ineen om een statement te maken tegen de bezuinigingen in de kunst.

In de kleine galerie staat onder meer een met aluminiumfolie ingepakte kabouter, gemaakt door Maaike Visser. In zijn hand houdt hij een bord met de tekst ‘Every society gets the artist it deserves’. Zo. Op een balustrade staat een bronzen werkje van Nelson Carrilho, Het oordeel, voorstellende het oordeel dat de elite over de kunstwereld velt. Oscar Peters bevestigde een gipsen vuist aan een motortje. Als dat aan staat, beweegt de vuist monotoon-mechanisch op en neer. Protest luidt de titel. Naast een kindertekening hangt een illustratie van René Windig, die zijn stripkat Heinz een bordje in zijn poot laat houden. ‘STEMT ROB’ staat erop.

Lang niet al het werk is politiek. Phil Bloom bracht gewoon een aardig schilderijtje langs. Op een computer is Robbob te zien, een geestig filmpje van Agnès de Ruijter, waarin tientallen Robs en Bobs (van Bolland, Bouma, Haarms en Malasch tot De Nijs, Scholte, Witschge en… Zwetsloot) hun voornaam zeggen.

Oscar Peters_Protest

Pyranography van Zoro Feigl is het resultaat van een experiment dat de Amsterdamse beeldend kunstenaar in 2012 uitvoerde op de expositie Kunst Werkt in Dordrecht. Daarvoor vulde hij een aantal grote glazen bollen met water, waardoor ze gingen werken als lenzen. Ze bundelden de stralen van de zon, die zo heet werd dat er brandplekken schroeiden in een stuk hout. Aldus werd, afhankelijk van de stand van de zon en de kracht van de straling, dag na dag de baan van de aarde met het vuur van de zon in het hout geschreven.

Dat gaat over beweging en verandering, niet over politiek. Erg is dat niet; politiek is ook niet alles.

POLITICAL. T/m 22/3 in Suzanne Biederberg Gallery, Eerste Egelantiersdwarsstraat 1.