jpekker

Overrompelend pleidooi voor de fantasie

"The Selected works of T.S.Spivet"© Photo: Jan Thijs 2012

De tengere, twaalfjarige Tecumseh Sparrow Spivet is geen kind als alle anderen. Bepaald niet. Tecumseh Sparrow – zijn tweede naam dankt hij aan het feit dat er op het moment dat hij werd geboren een mus tegen het keukenraam vloog – kan fenomenaal goed tekenen, kleurrijk en humorrijk vertellen, en hij is een buitengewoon scherpzinnig observator, met de ietwat dwangmatige neiging alles wat hij ziet en onderneemt in kaart te brengen – van de manier waarop zijn puberzus Gracie suikermaïskolven pelt tot zijn eigen dromen.

Als T.S., zoals hij kortweg wordt genoemd, op een dag een telefoontje krijgt van het gerenommeerde Smithsonian Institution uit Washington DC omdat zijn blauwdruk voor een perpetuum mobile, een apparaat dat eeuwig – of in dit geval plusminus 400 jaar – blijft bewegen, is bekroond met de prestigieuze Baird-prijs, pakt hij zijn koffer (vier kompassen, twee sextanten, twee heliotropen, een theodoliet, een octant en een berg ondergoed), schrijft hij een afscheidsbrief aan zijn ouders, en stapt hij aan boord van een goederentrein om zijn onderscheiding in ontvangst te nemen.

young-and-prodigious-spivet-kyle-catlett-1

The Young and Prodigious T.S. Spivet 3D is een verfilming van The Selected Works of T.S. Spivet, het veelgeprezen debuut van de Amerikaan Reif Larsen, dat in het Nederlands verscheen als De verzamelde werken van T.S. Spivet. Regisseur is de Fransman Jean-Pierre Jeunet, die indruk maakte met films als Delicatessen (1991) en Le fabuleux destin d’Amélie Poulain (2001) en al eens een mislukt Amerikaans uitstapje maakte met Alien: Resurrection (1997). Dit is wél een zeer geslaagde combinatie; Jeunets The Young and Prodigious T.S. Spivet 3D is een buitengewoon intrigerende mix van genres en stijlen.

Het is een schitterend gefotografeerde roadmovie; van de geïsoleerde ranch op het platteland, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, gaat de reis door betoverend mooie landschappen (opgenomen in Canada, overigens) naar de stad, per trein, truck en benenwagen. Onderweg bewandelt T.S. Spivet (gespeeld door de geweldig debuterende Kyle Catlett) talloze zijwegen en ontmoet hij vreemde snuiters die hem bijstaan en mooie verhalen vertellen.

L-Extravagant-Voyage-du-Jeune-et-Prodigieux-T.S.-Spivet_portrait_w858

Spivet is tevens een ontroerende coming of age- en coming to terms-film. De Leonardo van Montana, zoals het genie wel wordt genoemd, heeft namelijk ook een krasje, zo wordt gaandeweg duidelijk: hij acht zichzelf schuldig aan de dood van zijn tweelingbroer, die omkwam bij een mislukt experiment met een geweer. Sindsdien wordt de familie Spivet verscheurd door verdriet. Terwijl zijn nurkse cowboy-vader (Callum Keith Rennie) en moeder, een excentrieke wetenschapper (Helena Bonham Carter), toch al zo weinig deelden.

Maar The Young and Prodigious T.S. Spivet 3D is bovenal een overrompelend pleidooi voor de fantasie. Hoofdstukken beginnen als een pop-up boek; de werkelijkheid maakt zo maar plaats voor T.S.’ droombeelden. Ook de virtuoze schetsen, grafieken en 3D-modellen van het schrandere joch zijn een feest voor het oog. Alles kan, in prachtig 3D. En je steekt er nog wat van op ook!

The Young and Prodigious T.S. Spivet 3D van Jean-Pierre Jeunet draait nu in de Nederlandse bioscopen. Deze recensie is geschreven voor Cinema.nl.