jpekker

Officiële selectie festival van Cannes bekendgemaakt

directeuren

De nieuwe films van de Italianen Paolo Sorrentino, Matteo Garrone en Nanni Moretti dingen mee naar de Gouden Palm op de 68e editie van het Festival van Cannes. Dat hebben festivalpresident Pierre Lescure en artistiek directeur Thierry Frémaux donderdagochtend bekendgemaakt op een persconferentie in Parijs.

Het festival had de keuze uit 1854 lange films. De officiële selectie bestaat vooralsnog uit 44 films; daarbij zijn geen Nederlandse films. Er zijn wel twee films geselecteerd die een Nederlandse coproducent hebben: The Lobster, een Engelstalige film van de getalenteerde Griekse regisseur Yorgos Lanthimos, werd gecoproduceerd door het Amsterdamse Lemming Film met een bijdrage van het Filmfonds van 200.000 euro. En La tierra y la sombra van de Colombiaan César Augusto Acevedo is gecoproduceerd door Topkapi Films, met een Filmfonds-bijdrage van 50.000 euro.

In de Gouden Palm-competitie zijn vier Franse producties opgenomen, onder meer van Jacques Audiard en Maïwenn. Amerika wordt vertegenwoordigd door Todd Haynes en Gus Van Sant, het Aziatische contingent bestaat uit Hou Hsiao Hsien, Jia Zhang-ke en Hirokazu Kore-Eda, en er is één debuut opgenomen in de belangrijkste competitie: Saul fia van de jonge Hongaarse Bela Tarr-leerling László Nemes. De Palm-jury staat onder leiding van het Amerikaanse filmmakersduo Joel en Ethan Coen, die in 1991 zelf de hoofdprijs van het festival wonnen met Barton Fink.

Buiten competitie worden onder meer het speelfilmdebuut van actrice Natalie Portman vertoond. Hetzelfde geldt voor Asif Kapadia’s Amy Winehouse- documentaire, Irrational Man van Woody Allen, de nieuwe Pixar-animatiefilm Inside Out van Pete Docter en Ronaldo Del Carmen, Mark Osborne’s verfilming van Le petit prince, en Fury Road, het vierde deel in de post-apocalyptische Mad Max-reeks.

Stilletjes was gehoopt op de selectie van Schneider vs. Bax van Alex van Warmerdam en Full Contact van David Verbeek. Er bestaat nog een kleine kans dat deze films alsnog in Cannes te zien zullen zijn, want volgende week maken de parallelfestivals Quinzaine des Réalisateurs en Semaine de la Critique hun selecties nog bekend. Het is bovendien de verwachting dat er de komende weken ook nog een stuk of tien titels aan de officiële selectie worden toegevoegd.

Het festival opent woensdag 13 mei met La tête haute van de Franse regisseuse en actrice Emmanuelle Bercot, met Catherine Deneuve in de hoofdrol. Het is voor het eerst sinds 1987 dat het festival opent met een film van een vrouwelijke regisseur. Het spraakmakende onderwerp ‘vrouwen en film’ komt ook aan de orde in een special programmaonderdeel Women in Motion.

NB: Donderdag 23/4 is de Gouden Palm-selectie gecompleteerd met Chronic van de Mexicaanse regisseur Michel Franco en een vijfde Franse film: The Valley of Love van Guillaume Nicloux, met  Isabelle Huppert en Gérard Depardieu in de hoofdrollen. Ook Love van Gaspar Noé, Cemetery of Splendour van Apichatpong Weerasethakul, An van Naomi Kawase en Taklub van Brillante Mendoza werden toegevoegd aan de officiële selectie.