jpekker

Nóg een prijs voor de beste filmposter

Maanden geleden werd ik gemaild: het International Film Festival Breda wilde een prijs uitreiken voor de ‘Best European Film Poster’. Of ik – met mijn expertise als grafisch ontwerper – in de vakjury wilde.

Dat wilde ik wel; hoe meer prijzen voor filmaffiches hoe beter, wat mij betreft (en zo klein als Nederlands is, zijn er al twee prijzen voor filmaffiches: de Film Poster Award van de TV Krant en de Cinema.nl Afficheprijs).

De competitie had een inhoudelijke bijdrage moeten leveren aan de visie van het filmfestival, stelde de organisatie: het tonen van de beste artistieke (Europese) film en de ontwikkelingen binnen de cinema op het gebied van innovatieve film en filmverwante beeldcultuur.

Elk Europees land zou worden uitgenodigd om het beste grafisch ontworpen filmaffiche in te zenden van een film die geproduceerd is in het desbetreffende land en uitgebracht is in 2009. ‘De graphic designer van deze poster hoeft niet per sé dezelfde nationaliteit te hebben als het deelnemende land’, meldde het reglement, en ‘de prijs (€ 1000,–) is voor de graphic designer’.

Er zou een expositie zijn in het Centrum voor Beeldcultuur in het stadscentrum van Breda. Zaterdag 27 maart zou de prijsuitreiking zijn.

Vervolgens hoorde ik maanden niets, stuurde ik zelf maar eens een mail, en kreeg ik te horen dat de organisatie genoodzaakt was geweest de competitie te cancelen. De reden: er waren onvoldoende aanmeldingen vanuit de landen binnen Europa. Inclusief Nederland waren er 31 landen; er was een minimum gesteld van twintig, en er waren maar twaalf posters ingezonden. De organisatie stelde nogmaals dat ze het erg jammer vond, de competitie zou immers goed bij het International Film Festival Breda hebben gepast.

Inderdaad, jammer maar helaas. Ik was vooral benieuwd welk affiche nu namens Nederland zou zijn ingezonden en door wie…

Het International Film Festival Breda duurt t/m 28 maart. Ook zonder de afficheprijs valt er voldoende te beleven. Zo is er een retrospectief rond Mark de Cloe en is een gerestaureerde versie te zien van Metropolis.