jpekker

Niet eens één aanvraag!

‘Johan van der Keuken / Tegen het licht. Filmer en fotograaf’ staat nog tot en met zondag in EYE. Toen directeur Sandra den Hamer de expositie eind maart opende, maakte ze ook trots melding van een fietstocht door het centrum van Amsterdam, ‘door de ogen van cineast Van der Keuken’. “Geïnspireerd op Amsterdam Global Village en andere films van Van der Keuken, waarin hij zijn visie op tolerant Amsterdam verbeeldt. Maar ook ‘historisch’ Amsterdam zoals in Beppie: kijken, zien en fietsen…”

Dat leek me wel wat, en ik vroeg of er een kaartje met de route was. Dat was niet ter plekke beschikbaar, ik werd doorverwezen naar Marianne Schutte van ‘cultureel organisatiebureau’ ARTTRA. Schutte vertelde dat het niet de bedoeling was om de route individueel te fietsen, maar groepsgewijs, onder begeleiding van een deskundige gids van ARTTRA.

“Op avontuur met uw kunsthistorische gids ontdekt u per fiets allerlei plekken waar verschillende nationaliteiten, religieuze overtuigingen en culturele gewoonten zich manifesteren! Van typisch Jordanese volkscultuur, Chinatown tot Armeense christenen. De gids laat geheel in de geest van Van der Keuken u op een nieuwe manier naar Amsterdam kijken.

De kosten voor de 2 uur durende fietstocht? “€ 235,95 inclusief BTW per keer, maximaal aantal deelnemers 20 per gids. Hierbij is geen fietshuur inbegrepen. Wij verzorgen voor groepen ook fietsen vanaf EYE of een andere locatie in het centrum van Amsterdam. Vraag offerte op maat aan bij ARTTRA.”

Ik vertelde dat ik graag mee wilde fietsen, voor een reportage in Het Parool. Dat kon.

Half april kreeg ik echter een mail: “Helaas hebben wij weinig aanmeldingen voor de Johan van der Keuken-rondleidingen in EYE en nog helemaal niet voor de fietstocht. Maar wat niet is kan nog komen. Zodra de eerste is laten wij het weten.”

Daarna hoorde ik niets meer, dus zelf nog maar eens gemaild. 31 mei kreeg ik antwoord van Marianne Schutte: “Je kan het bijna niet geloven, niet eens één aanvraag! Waarom? Ik zou het niet weten, behalve dan dat onbekend, onbemind maakt. Misschien ligt het ook aan onze pr hoor. Nu maar hopen dat de side-programma’s van Fellini wel gaan lopen. Zo gaan wij naast rondleidingen door de tentoonstelling in EYE vanaf 30 juni boottochten à la Fellini organiseren, met Italiaanse lunches en diners met muziek van Nino Rota.”

Laten we hopen dat de pr snel verbetert. En misschien moet het prijsbeleid ook nog eens tegen het licht worden gehouden…