jpekker

New horizons, The Suit en Het diner bij de best verzorgde boeken van 2014

BVB14_jurytafel_2_crop-1

De best verzorgde boeken 2013 zijn nog maar nauwelijks uit het Stedelijk verdwenen of de best verzorgde boeken 2014 zijn alweer bekendgemaakt. Maar het duurt nog maanden voordat ze worden tentoongesteld; de logica van het een en ander ontgaat me, eerlijk gezegd…

Een jury, bestaande uit twee grafisch ontwerpers, een docent, een uitgever en Stedelijk-conservator Carolien Glazenburg, selecteerde wederom 33 boeken die zich onderscheiden op het terrein van hun redactie, ontwerp, beeldbehandeling, typografie, materiaalkeuze en grafisch-technische productie.

Er zitten weer veel foto-, kunst- en kunstenaarsboeken bij (o.a. New horizons, het boek naar het fotoproject van Bruno van den Elshout, Lex Reitsma’s 196 affiches voor De Nederlandse Opera en The Suit van Alex Farrar), wat kinderboeken (de dichtbundel Doodgewoon en Alice in Wonderland, met illustraties van Floor Rieder, eerder al verkozen tot het Mooiste Boekomslag van 2014) en een enkele roman (de ‘limited edition’ bij de vijfde verjaardag van Het diner van Herman Koch).

Opvallend: er is slechts één boek genomineerd dat is vormgegeven door Irma Boom (Modern Times. Photography in the 20th century). Ook wel opvallend: er is opnieuw geen enkel e-book genomineerd, terwijl Glazenburg als organisatrice van de best verzorgde boeken-tentoonstelling toch altijd opriep de grenzen van het boek wat meer op te zoeken…

Wat mij betreft had de luxe-editie van Het bestand, de nieuwe novelle van Arnon Grunberg op een mooie memory-stick in een fraai vormgegeven cassette, wel bij de genomineerden mogen zitten. Maar misschien zat-ie niet bij de 298 boeken die zijn ingezonden door betrokken uitgevers, opdrachtgevers, grafisch ontwerpers en productiebedrijven.