jpekker

‘Monumentale, hoogwaardige’ staatsieportretten onthuld

staatsieportretten

‘Monumentaal en hoogwaardig’, zijn de staatsieportretten van koning Willem-Alexander volgens minister Jet Bussemaker van Cultuur, en ze staan ‘in een rijke traditie’.

Tsja.

Rineke Dijkstra heeft op haar onberispelijke foto geprobeerd de ontspannen en vriendelijke kant van Willem-Alexander in overeenstemming te brengen met zijn autoriteit en symbolische functie. Iris van Dongen maakte een frivole pasteltekening waarop slechts een deel van het gezicht van de koning goed te zien is. Femmy Otten bracht op haar lichtvoetige schilderij historische elementen aan, waarin onder meer de stof waarmee de troon in de Ridderzaal is bekleed terugkeert.

De portretten werden donderdagmiddag gepresenteerd in de Kunstzaal van Paleis Het Loo, dat ze in bruikleen heeft gekregen en tot na de zomer tentoonstelt. De reproducties kunnen worden besteld voor ministeries, rechtbanken en andere overheidsinstanties. Ik denk dat het overgrote deel voor het meest degelijke portret van Dijkstra zal kiezen. Wordt dat eigenlijk ergens bijgehouden, wie welk staatsieportret bestelt?

639738