jpekker

Mijn favoriete films van 2018

Call Me By Your Name van Luca Guadagnino is volgens de Nederlandse filmcritici de beste film van 2018. Dat is de uitkomst van een online enquête, waaraan is meegedaan door 77 journalisten. Hoewel Call Me By Your Name slechts twaalf keer werd genoemd, eindigde de romance tussen twee homoseksuele mannen met 31 punten nipt vóór Roma van Alfonso Cuarón (26/12) en Three Billboards Outside Ebbing, Missouri van Martin McDonagh (25/12).

Volgens dezelfde critici is Niemand in de stad van Michiel van Erp de beste Nederlandse film, vóór Bankier van het verzet en Doof Kind. Vorig jaar was Moonlight de afgetekende winnaar van de poll (59/28).

De top3 die ik heb ingestuurd was dezelfde als eerder deze maand in Het Parool stond. Hieronder een langere lijst. Het was een heel fijn filmjaar, want ik heb ook enorm genoten van A Star Is Born, Western, I Tonya en The Florida Project, Foxtrot, God’s Own Country en Wildlife. Call Me By Your Name, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri en First Reformed heb ik nog altijd niet gezien…

  1. Burning – Lee Chang-dong
  2. Cold War – Pawel Pawlikowski
  3. Girl – Lukas Dhont
  4. Roma – Alfonso Cuarón
  5. Shoplifters – Hirokazu Kore-eda
  6. Zama – Lucrecia Martel
  7. Phantom Thread – Paul T. Anderson
  8. Tesnota – Kantemir Balagov
  9. Lady Bird – Greta Gerwig
  10. Mektoub, My Love: Canto Uno – Abdellatif Kechiche