jpekker

Met Aprés nous le déluge viert Danielle Kwaaitaal 25 jaar Photoshop

DK_Apres_2

Vandaag, 19 februari, bestaat Photoshop op de kop af 25 jaar. Wat ooit startte als een hobbyproject van Thomas en John Knoll (Display heette hun eerste vondst uit 1988; in februari 1990 verscheen Photoshop versie 1.0 bij Adobe Systems) is geëvolueerd tot de absolute wereldleider op het gebied van beeldbewerking.

Ter ere van de 25e verjaardag onthult Danielle Kwaaitaal, één van de pioniers van de digitaal gemanipuleerde fotografie, een werk uit haar allernieuwste serie: Aprés nous le déluge.

De foto’s kunnen worden gezien als een vervolg op Whispering Waters (2009), een serie onderwaterfoto’s die Kwaaitaal maakte in samenwerking met modeontwerpster Mada van Gaans. Dit keer liet Kwaaitaal zich inspireren door de periode in de kunstgeschiedenis die ‘de Zwarte Romantiek’ wordt genoemd (1790-1850), met werk van de schilders Casper David Friedrich en John Martin, waarin het verlangen naar het onverklaarbare centraal staat.

In de serie Aprés nous le déluge zijn de drie hoofdfasen van water verenigd: vloeibaar, gestold en waterdamp. Het nieuwe werk zal voor het eerst ‘echt’ te zien zijn tijdens haar overzichtstentoonstelling (met werk van 1990 tot nu) bij de Nederlandsche Bank, van 4 september t/m 15 oktober.