jpekker

‘Meer dan de hand van de marketingafdeling’

TIN

‘We hebben eigenzinnige affiches geselecteerd waaruit meer dan de hand van de marketingafdeling, de hand van de ontwerper spreekt’, aldus ontwerper/filmmaker/columnist Erik Kessels, de juryvoorzitter van de TheaterAffichePrijs 2009, die woensdag 11 november wordt uitgereikt in Utrecht.

Het klinkt ferm, maar het is eigenlijk een diskwalificatie van de jury. De prijs is niet bedoeld voor het eigenzinnigste of mooiste affiche, maar voor het béste affiche. En het beste theateraffiche zou ook een commerciële functie moeten hebben.

De eenzijdige blik van de jury – die naast Kessels bestaat uit de grafisch ontwerpers Martin Pyper en Hugo Puttaert, theatermaker Ragnhild Rikkelman en Thomas Smit, zakelijk leider Conny Jansen Danst – blijkt uit een groot aantal van de 25 posters van de 10 genomineerden, grotendeels gemaakt door een handvol ontwerpers van naam en faam onder wie de nominaties en bekroningen al jarenlang worden verdeeld.

Esther Noyons bijvoorbeeld, vorig jaar winnaar van de TheaterAffichePrijs met haar posters voor de Nederlandse Dansdagen, is nu genomineerd met 3 affiches voor Toneelgroep Oostpool (Die voor Zomergasten kreeg eerder al de eerste prijs van het ‘Concours International d’Affiches’ op het Festival International de l’Affiche et des Arts Graphiques in het Franse Chaumont). Mevis & Van Deursen, recent winnaar van de Amsterdamprijs van het AFK, zijn genomineerd voor drie posters voor de Gastprogrammering van het Muziektheater (ook wonderlijk: Herman van Bostelen – die deTheaterAffichePrijs al eens won in 2005 – is dan weer twee keer genomineerd, voor zijn posters voor ’t Barre Land).

De winnaar zou overigens Die Frau ohne Schatten moeten worden van Lex Reitsma, die al jaren geweldige posters maakt voor de Nederlandse Opera, in 1994 winnaar was van de TheaterAfficheprijs met Orfeo ed Euridice en ook al vele malen werd genomineerd. Een beeld dat op je netvlies brandt, geniaal in al zijn eenvoud.

De genomineerden

Esther Noyons (fotografie Annaleen Louwes): Toneelgroep Oostpool, Affiches: Zomergasten, Wat het lichaam niet vergeet, Go East

Hotelworldwide design: Serie affiches Tweetakt festival 2009

Mevis & Van Deursen: Gastprogrammering Muziektheater o.a. Entity, Kagemi, Good morning Mr. Gershwin

Lex Reitsma: De Nederlandse Opera, Die Frau ohne Schatten

Sybren Kuiper (SYB): Serie affiches Julidans 2009

Herman van Bostelen: ’t Barre Land, De laatste dagen der mensheid

Herman van Bostelen: ‘t Barre Land, I think we are in Rat’s Alley

Jelle Post: Serie affiches Jonge Harten Festival 2009

Designarbeid i.s.m. Urlie Verduyn Lunel: De la Mar Poppentheater, Keetje

Design DBXL (fotografie Kalil Z’hiri): ISH Stichting, L.O.U.D. Legends of Urban Dance