jpekker

Martin Lodewijk: van Flodder naar De Daddy Vinci Code

Lodewijk, Martin - Agent 327 - Daddy Vinci SC

Vanaf donderdag ligt er dan eindelijk, na tien jaar wachten, een nieuw avontuur van Agent 327 in de winkels, De Daddy Vinci Code. Het is het 20e dossier van 327, en opnieuw getekend door Martinus Spyridon Johannes Lodewijk (Rotterdam 1939).

Agent 327 is Lodewijks bekendste creatie, maar zeker niet zijn enige. Hij bedacht ook de strips January Jones en Johnny Goodbye, en schreef scenario’s voor De Rode Ridder en de sciencefictionstrip Storm. Daarnaast maakte hij illustraties voor campagnes en reclames voor Albert Heijn, Chocomel, de landmacht en tegen het roken – vaak doorspekt met dezelfde humor als zijn stripboeken. Én hij tekende de beelden voor de iconische filmposters voor Dick Maas’ succesvolle Flodder-trilogie: Flodder (1986), Flodder in Amerika (1992) en Flodder 3 (1995). Dezelfde heldere stijl paste hij ook toe voor de poster van De zeemeerman, die dan weer een van de grootste flops uit de Nederlandse filmgeschiedenis werd…

600full-flodder-poster

Al te veel getekende filmposters zijn er sindsdien overigens niet gemaakt in Nederland: De Avonden schiet me te binnen, en Winterland en Verder dan de maan, beide van Dick Tuinder. Ook Toegetakeld door de liefde van Ari Deelder had een getekende poster, net als de Michiel ten Horn-films De ontmaagding van Eva van End en Aanmodderfakker. En 29 april verschijnt De Boskampi’s van regisseur Arne Toonen in de Nederlandse bioscopen, met een getekende poster van Studio Bram, die sterk doet denken aan het werk van Lodewijk.

Het Uur van de Wolf: Martin Lodewijk en de laatste pagina van Koert Davidse. Donderdag 23/4, 22.59 uur, NPO 2.

Boskampi's