jpekker

Markermeer (p/a Houtribdijk Lelystad; coördinaten 52.520747, 5.424321). 11 juli 2014, 13.05 uur.

de Ruyter 08b

de Ruyter 00

Er wordt wat af gefotografeerd op de set van de ‘epische avonturenfilm’ Michiel de Ruyter, over het leven van Nederlands grootste zeeheld Michiel de Ruyter (1607-1676). Door regisseur annex director of photography Roel Reine, door 2nd camera-operator Bart van Otterdijk, 3rd camera-operator Rolf Dekens en door 4th camera-operator Mick van Rossum wordt iedere actiescène vastgelegd uit iedere denkbare hoek. Door set- en reportagefotografen – vandaag is naast de Filmkrant ook NRC Handelsblad op de set. En tussen alle takes door zijn de honderden figuranten aan één stuk door in de weer met hun mobieltjes.

Werkelijk álle figuranten verdringen zich rond hoofdrolspeler Frank Lammers voor een selfie – ook een stoere, breed geschouderde kerel met een enorme hoofdwond. Dan vindt een productiemedewerker het welletjes. “Okee nog twee foto’s en dat is het genoeg. Frank heeft ook honger,” roept hij.

Lammers moet goed eten. Na de lunch moet hij opnieuw een Zeeoorlog uitvechten met de Engelsen. Daarbij wordt veel van Lammers gevraagd, aldus Reiné, die actie vooropstelt in Michiel de Ruyter en daarom de leeftijden heeft losgelaten: “Verwacht geen oude man, maar een De Ruyter die door het Huis van Oranje op een onmogelijke missie wordt gestuurd omdat ze hem te republikeins gezind vinden, en die vervolgens aan een touw tussen twee schepen vliegt, aan boord springt bij de Engelsen en gaat zwaardvechten.”

de Ruyter 12

Vanmiddag zijn er opnamen op replica’s van het Russische fregatschip Shtandart en de Turkse driemaster Etoile du Roy. Ook het VOC-schip Batavia, en Het Statenjacht De Utrecht (een reconstructie naar een ontwerp van Engel de Ruyter, de zoon van Michiel de Ruyter) worden gebruikt voor de film. In de computer wordt de vloot aangevuld met honderden schepen. “Ons budget mag dan 8 miljoen zijn, wij kunnen geen enorme bedragen besteden aan de zeeslagen. En toch oogt het resultaat zeer realistisch.”

Dan is het tijd voor actie. Terwijl de kanonnen bulderen, moeten de overboord geslagen Lammers en een aantal van zijn (stunt)mannen het vege lijf zien te redden door naar een brandende sloep te zwemmen. Een brandende man wordt weinig zachtzinnig uit het bootje in zee gekieperd. Tussen de lijken door roeien de mannen terug naar hun schip.

de Ruyter 07

Reiné, die in 1999 het Gouden Kalf voor Beste Regie won met zijn speelfilmdebuut The Delivery en daarna zijn geluk beproefde in de krochten van Hollywood, leidt de opnamen als een militaire operatie. Soepeltjes stuurt hij alle camera-units aan; één op de Shtandart, een op een enorme crane en twee op kleine bootjes. Commando’s gaan beurtelings in het Nederlands en het Engels.

“Ik speel de held, maar alleen dankzij deze mannen,” zegt Lammers terwijl hij, op het droge, een van de stuntmannen stevig op de brede schouder slaat – een tafereel dat ook weer wordt vastgelegd door tientallen camera’s en mobieltjes…

de Ruyter 11

Michiel de Ruyter Nederland 2014/2015 | Regie / D.O.P. Roel Reiné | Scenario Alex van Galen, Lars Boom | Productie Klaas de Jong (Farmhouse Film & TV) | Gedelegeerd producent Bernard Tulp | In co-productie met Ciné Cri de Coeur | Montage Radu Ion, Herman P. Koerts | Production Design Ruben Schwartz | Kleding Margriet Procee, Martina Fehmer | Make-up Ingeborg van Eetvelde | Muziek Trevor Morris | Casting Januz Gosschalk, Leonie Luttik (Kemna Casting) | Met Frank Lammers, Sanne Langelaar, Charles Dance, Lukas Dijkema, Barry Atsma, Lieke van Lexmond, Roeland Fernhout, Hajo Bruins, Rutger Hauer, Egbert-Jan Weeber, Tygo Gernandt, Derek de Lint, Jelle de Jong, Victor Löw, Jules Croiset, Eugene Bervoets, Filip Peters, Joost Koning, Nils Verkooijen, Isa Lammers, Jada Borsato, Pip Pellens, Bas van Prooijen | Distributie A-Film Benelux | Omroep AVROTROS | Te zien vanaf 12 februari 2015