jpekker

Laurie Anderson op Amsterdam Dance Event

delusion_laurie_anderson1

‘Hello again’ zegt Laurie Anderson. ‘Ik kan nu niet bellen, want ik loop net door de douane. Ik bel je zo meteen terug.’ Een belafspraak maken met Anderson is geen sinecure, de Amerikaanse experimentele performance-kunstenares, beeldend kunstenaar, musicus en schrijver, vooral bekend door haar hit O superman uit 1982, lijkt altijd aan het werk.

De verschillende tijdzones hielpen ook niet mee. Woensdag was ze nog thuis in New York, donderdag gaf ze een concert in Luzern, nu is ze onderweg naar Amsterdam, waar ze optreedt op het Amsterdam Dance Event. Zondag treedt ze op met Philip Glass (die maandag ook nog een concert geeft ‘with friends’), zaterdag staat Anderson samen met cellist Rubin Kodheli in de Stadsschouwburg met haar show The language of the future, waarin ze met tekst, beelden en improvisaties met stem, elektronica en viool commentaar levert op het huidige Amerika.

‘Hello again.’ Tien minuten later belt Anderson terug, vanuit het vliegtuig. Na een aantal mislukte belafspraken, voicemailberichten en gemiste oproepen, is het eindelijk gelukt; ze begint direct te vertellen. “The language of the future is iedere keer weer anders. Want het debat verandert iedere dag. In Amsterdam zal het weer anders zijn dan in Zwitserland, want de toekomst verandert ieder moment. Het is een zeer interessante tijd, nu met de verkiezingen. Beide presidentskandidaten verzinnen verhalen, creëren verhalen over hoe de wereld is en hoe de wereld eruit gaat zien. Ze zetten allebei de realiteit naar hun hand. Hoe dan ook, gisteravond deed ik mee aan een poetry slam. Het was onderdeel van een spoken word-festival, hebben jullie dat ook in Nederland? Ik vind het een vreemde term, spoken word. Boeken noem je toch ook geen geschreven woorden? Ik dwaal af. Wat ik wilde zeggen is dat ik zeer begaan ben met het debat. Ik heb het derde debat van begin tot einde gekeken en zoveel mogelijk analyses. Dat is je reinste spoken word art, heel fascinerend. Heel gecompliceerd. In mijn show besteed ik aandacht aan de manier waarop verhalen tot stand komen.”

Over Trump is ze uitgesproken. “Toen zijn optreden een paar maanden in verband werd gebracht met een geestesziekte, viel het kwartje. Dat verklaarde alles, het maakt duidelijk waarom hij zegt wat hij zegt. Ik had nooit gedacht dat een geesteszieke de baas van het land kon worden, maar nu weet ik helaas beter. Het kan omdat hij inspeelt op de irreële angsten en woede van veel Amerikanen. Er is veel woede in de VS en dat is goed te begrijpen; de hele middenklasse is weggevaagd, zonder dat we het in de gaten hadden. Daar voel ik me zelf ook schuldig over, dat ik het niet zag gebeuren – zo naïef! En nu is er iemand die zegt dat hij ze wel ziet, dat hij hun problemen begrijpt. Ik snap dat veel mensen daar op aanslaan, zijn media-optredens zijn ook fascinerend. De winnaars van deze verkiezingsstrijd zijn NBC, ABX, Fox News, Twitter… ik kan niks anders kijken!”

Zondagavond treedt Anderson op met Philip Glass, die ze al kent sinds het einde van de jaren zestig. “we hebben de afgelopen jaren een aantal keer samen opgetreden. Dat is geweldig. We hebben een verschillende achtergrond; Philips achtergrond is het minimalisme, ik ben meer een verhalenverteller. Ik probeer wat van hem te spelen, hij speelt wat van mij. Het is pure improvisatie, het is iedere keer weer anders, ook door de bijdrage van het publiek, dat ieder optreden weer anders reageert. Een van ons beiden speelt de eerste noot, daarna zien we wel verder.”

Zaterdagmiddag is er een Q&A in de Brakke Grond, zondagmiddag is er in de Melkweg een dvd-presentatie van Heart of a dog, haar prachtige documentaire over haar overleden echtgenoot Lou Reed en haar hondje Lolabelle. Tussen de bedrijven door wil Anderson een bezoek brengen aan het Stedelijk Museum. “Het is een droom dat mijn tekeningen daar nog eens te zien zullen zijn. Wie weet? Nee, ik ben nu geen nieuw werk aan het maken. En ik heb ook geen plannen voor een nieuwe film. Ik ben vooral bezig met schrijven. En met het gesproken woord.” Ze lacht. “Ik moet ophangen. We gaan opstijgen.”

Laurie Anderson – The Language of the Future, za 22/10 in de Stadsschouwburg.
An evening with Laurie Anderson & Philip Glass, zo 23/10 in de Melkweg.

ADE Talk met Laurie Anderson, za 22/10, 14.00 uur in de Brakke Grond.
Dvd-presentatie Heart of a dog, zo 11/10, 17.00 uur in de filmzaal van de Melkweg, gratis toegankelijk voor iedereen die een kaartje heeft gekocht voor een van de concerten.
www.amsterdam-dance-event.nl

img_4769 img_4768 img_4763 img_4783img_4781