jpekker

© Kris Dewitte

Op de bovenste foto: Paul Verhoeven, die een bliksembezoek bracht aan Cannes, en het Nederlandse, in Parijs woonachtige model annex actrice Sand Van Roy op de Croisette.

Op de onderste foto drie Belgen in Cannes: de acteurs Tom Vermeir en Victor Polster en regisseur Lukas Dhont. Vermeir speelt de hoofdrol in Seule à mon mariage van Marta Bergman, opgenomen in het nieuste nevenprogramma van L’ACID (L’Association du cinéma indépendant pour sa diffusion). De 15-jarige Polster schittert in Girl, het speelfilmdebuut van de pas 26-jarige Dhont, als tiener die het wil maken als ballerina.

Girl beleeft zaterdag zijn wereldpremière op het filmfestival van Cannes. Een mijlpaal; het is voor het eerst sinds 1990, toen Het Sakrament van Hugo Claus was geselecteerd, dat een Vlaamse film is opgenomen in de officiële selectie van het festival.

Daar was de Vlaamse fotograaf Kris Dewitte ook al bij, hij is dit jaar voor de 27e keer in Cannes. Hij zoekt nog altijd naar rust in de drukte, of hij nu op een filmset is of op een festival.