jpekker

Knutsel-Godzilla in het Stadsarchief

url

Achter de massieve façade van het Stadsarchief de Bazel zit een van de leukste musea van Amsterdam verscholen, met een filmzaaltje waarvoor hetzelfde geldt. Dat zaaltje is een van de locaties van een speciale editie van het Rocket Cinema Festival, dat plaatsvindt van donderdag 28 oktober tot en met 1 november.

Het thema is ‘Monster Movies’, en op het programma staan onder meer La Belle et la Bête, The Blair Witch Project, Jaws, Frankenstein en Que Viva Mexico!, die door Carl Craig, zZz, Alec Smart, Joost van Bellen & Sander Stenger en Nine Rain live worden voorzien van een nieuwe soundtrack.

In het Stadsarchief de Bazel staat de Japanse B-film Kingu Kongu tai Gojira (Ishiro Honda, 1963) op het programma, met een nieuwe soundtrack van The Anacondas. Het voorprogramma bestaat uit een selectie spannende korte films uit het Amsterdams stadsarchief (waaronder De Japanse Koffermoord uit 1965) en Godz***a vs The Netherlands, een uiterst charmant knutselfilmpje van Sietske Tjallingii uit 1999.

Daarin zet het radioactieve reuzenmonster Godzilla na 22 Japanse films en een megalomane Hollywood-versie van Roland Emmerich (‘Size does matter’ luidt de reclameslogan) voet aan wal zet in Nederland. Het monster jongleert met Rijnaken, sloopt de Erasmusbrug, Schiphol, de Amsterdam Arena en een hunebed. Een kudde koeien verschroeit onder zijn radioactieve asem. Tjallingii maakte het filmpje met een budget van 80 duizend gulden, in twee weken tijd, en een vriend in het Godzilla -pak.

Na de première op het International Film Festival Rotterdamse was Godzilla vs The Netherlands te zien op meer dan dertig festivals, waaronder de Berlinale. Het animatiefilmpje won de publieksprijs op het festival van Sarajevo en haalde in Nederland de bioscoop als voorfilm bij Takeshi Kitano’s Kikujiro.

Omdat het bij The Blair Witch Project ook zo goed werkte, ontwierp Tjallingii een website om publiciteit te genereren. Die site zette de Japanse Toho Studio, de eigenaar van de merknaam, waarschijnlijk op haar spoor – Tjallingii ontving een brief waarin ze werd gesommeerd de website te ontmantelen, de verkoop van video’s te staken – in twee jaar tijd verkocht ze twee banden – en de filmprints te vernietigen.

Pogingen om tot een schikking te komen, liepen op niets uit; het gebruik van de naam en het beeld bleef verboden, ondanks het parodiërende karakter van haar werk. Zondag 15 juli 2001 was de laatste officiële voorstelling, in het Amsterdamse Filmmuseum.

Maar zie: Godzilla vs The Netherlands dook nadien toch weer op, op de verzamel-dvd Sietske’s Super Shorts, alleen was de titel gecensureerd: Godz***a vs The Netherlands. En nu is hij dus te zien in het Stadsarchief de Bazel, niet met live-muziek maar wel met een nieuwe score…

Rocket Cinema Festival – Klassieke films met live soundtrack, Stadsarchief de Bazel, 20.30 uur.